Novi posao
0

Stvari koje se nikad ne govore na intervjuu

Sarajevo-x.com
Intervju za posao može biti izvrsna prilika da izludite sami sebe stalnim podsjećanjem na to kako morate dobro izgledati, zvučati uvjerljivo, zračiti samopouzdanjem, govoriti samo pozitivne stvari i šta sve ne. Da povećamo probleme donosimo vam nekoliko savjeta Anthonyja Balderrame, autora koji piše za CareerBuilder.com o tome šta nikako ne smijete reći na intervjuu za novi posao.

Mrzio sam prethodnog šefa

Možda je vaš prethodni šef bio grozna osoba koja je i vaš život učinila mizernim, tako da nemate baš puno pohvalnih stvari da kažete o njemu. Pa ipak, to nije nešto čime se treba okolo hvaliti.

Ne znam ništa o vašoj kompaniji

Ovim ćete svoje šanse svesti na minimum. Ako se prethodno niste informisali makar okvirno o kompaniji u koju ste došli na razgovor za posao, time jasno pokazujete koliko ste ozbiljan aplikant.

Nemam nikakvih pitanja

Najčešće je ovo signal manjka interesa za posao koji trebate obavljati. Moguće je i da je vaš sagovornik odgovorio na sve što vas je moglo zanimati, ali je poželjno da smislite nekoliko pitanja koja biste postavili i mimo toga.

Trebat će mi nekoliko slobodnih dana

Svi imamo privatne živote i obaveze, ali ako vam je ponuđena mogućnost napretka u poslu, nova poslovna prilika, tada nije vrijeme da diskutujete o privatnim stvarima. Time rizikujete da ne dobijete posao uopšte.

Koliko će mi trebati do unapređenja?

Ako želite pokazati da ste orjentisani prema izvršavanju ciljeva, onda se bacite na posao i sačekajte da 'uberete rezultate svog rada'. Postoji mnogo načina da postavite ovo pitanje, a da ono ne postane prepreka vašem zaposlenju. Naprimjer, pitajte sagovornika da vam objasni uobičajeni put kojim se kreću karijere uz toj kompaniji.

Jeste li aktivni vjernik?

Došli ste na razgovor za posao, a ne da čavrljate o privatnim stvarima. Možda pokušavate da se zbližite sa sagovornikom, ali zadiranje u religiju definitivno nije pravi način da to postignete.

Citiranje poznatih

Ovako neki uposlenici žele impresionirati svoje šefove, ali najčešće zvuče smiješno. Bit je u razumijevanju i prirodnom ponašanju.

"Još jedna stvar koju mrzim..."

Sačuvajte svoje izljeve mržnje za drugu priliku jer postoji velika šansa da se vaš sagovornik neće složiti s vama, a to za sobom povlači dijalog koji ide u pogrešnom smjeru. Negativan stav je apsolutno nepoželjan.