{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Stotinu mladih dobija novac za vlastiti biznis

F
21.9.2011. u 13:30
0
46
Stotinu mladih dobija novac za vlastiti biznis
0
Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) osigurao je bespovratna finansijska sredstva u iznosu od 700.000 KM za novi program "Mladi poduzetnik“ koji će biti realiziran uz podršku Projekta zapošljavanja mladih u BiH (YEP) koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju u BiH.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je cilj ovog programa da se kroz obuku mladih za poduzetništvo i finansiranje biznis ideja, razvije omladinsko poduzetništvo i pruži podrška samozapošljavanju i smanjenju nezaposlenosti mladih.

Tim programom je predviđeno da se u 2011. godini sufinansira pokretanje i vođenje malog biznisa za sto mladih osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH čije poslovne ideje budu ocijenjene kao najbolje, uz obaveznu prethodnu obuku iz poduzetništva.

"To je program za sto mladih ljudi koji će finansirati FZZZ, a po osobi je predviđeno 7.000 KM kao inicijalna sredstva koja će im osigurati da mogu započeti biznis“, kazao je Šarić, napominjući da će sutra u štampanim medijima biti objavljen javni poziv za učešće u programu "Mladi poduzetnik“.

Korisnici bespovratnih sredstava su osobe, bez obzira na stepen obrazovanja, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u FBiH najmanje šest mjeseci prije objavljivanja javnog poziva, dobi do 30 godina, a koje će po odobravanju poslovne ideje i okončanju obuke registrirati i održavati vlastiti biznis u trajanju najmanje 12 mjeseci.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Šarić je naglasio da kod odobravanja sredstava prioritet imaju projekti kojima se obezbjeđuje samozapošljavanje u proizvodnoj djelatnosti, proizvodnji organske hrane, kao i tradicionalnim zanatima isl.

Kod odobravanja sredstava za samozapošljavanje prednost imaju kategorije iz ciljne grupe: osobe sa invaliditetom, članovi porodica šehida i poginulih boraca, demobiliziranih boraca, samohrani roditelji i osobe lošijeg socioekonomskog statusa. Prilikom realizacije programa, kako je istaknuto, vodit će se računa o ravnopravnosti spolova.

Obuka iz poduzetništva će se organizirati u saradnjiu sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju, a implementira njemačka konsultantska firma GOPA.

Zamjenica direktora Švicarske agencije za razvoj i saradnju Simone Giger kazala je da se na ovaj način nastavlja uspješna saradnja s Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

"Program 'Mladi poduzetnik' će biti podržan u sklopu druge faze projekta zapošljavanja mladih koje će se implementirati u naredne tri godine, a među ostalim planirana je podrška otvaranju sedam novih klubova za traženje posla“, kazala je Giger, navodeći da je u sklopu prve faze tog projekta zaposleno oko 1.500 mladih ljudi.

Zamjenik rukovodioca YEP-a Ranko Markuš je izrazio uvjerenje da će se kroz program "Mladi poduzetnik“ pomoći mladim ljudima da steknu nova znanja i realizuju poslovne ideje.

"Nadamo se da će većina ideja koje ćemo podržati kroz taj program biti uspješna“, kazao je Markuš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: