Posao
0

Službenici sve više pate od stresa izazvanog e-mailom

FENA
Uredski službenici sve više pate od stresa izazvanog elektronskom poštom, noseći se s neprekidnom plimom novih poruka koje ih primoravaju da prekidaju posao i remete koncentraciju, prenosi britanski The Observer.

Nekoliko stručnjaka iz različitih oblasti s Univerziteta Paisley zapazilo je da neki službenici provjeravaju elektronsku poštu tridesetak puta tokom sata i kako su stalno pod pritiskom da brzo odgovore.

Ovo dovodi do zamora i smanjenja produktivnosti, a korist od ovog načina komunikacije, koji se sada oteo nadzoru, sve više se gubi, zaključuju ovi istraživači.

"Internet osveta: kako uništiti neprijatelja za deset funti", naslov je članka u Sunday Timesu, koji prenosi da jedan internet sajt nudi kompletni "osvetnički paket" uz pomoć kojeg korisnici mogu uništiti finansijski status ili privatni odnos nekoga ko im se zamjerio.

Za deset funti mjesečno mušterije ovog sajta mogu naručiti da se nekome koga ne vole zatvori bankovni račun, prekinu struja i voda, pošalju elektronske poruke s lažnim optužbama - od nekoga poslovnog promašaja do ljubavne afere.

Ovaj sajt također nudi kopije dokumenata neophodnih za izvršenje osvete i obećava da može napraviti haos od nečijeg života.

U izvještaju jednog komiteta britanskoga Gornjeg doma objavljenom prošle sedmice navodi se da se kriminal na internetu toliko proširio da je situacija sada "kao na Divljem zapadu", prenosi Sunday Times.