Posao
7

Sedam savjeta za uspješno vođenje razgovora za posao

Klix.ba
Razgovor za posao ne predstavlja izazov samo kandidatima, već i onima na drugoj strani - osobama koje vode intervju i odlučuju o zapošljavanju. Nina Hadžić, Senior HR Specialist u agenciji Posao.ba nam donosi 7 savjeta za poslodavce i HR menadžere.

Poslodavci i HR menadžeri često su vođeni pitanjem: je li on/ona stvarno odgovarajući kandidat za raspisanu poziciju? Obično pri donošenju odluke nemamo puno vremena razmišljati i vagati, pozicija se mora čim prije popuniti, a moramo imati na umu i konkurentnost na tržištu. Zbog toga je od izuzetne važnosti da ste, kao ispitivač, dobro pripremljeni. U nastavku dajemo 7 savjeta za uspješno vođenje intervjua za posao:

1. Upoznajte se s kandidatom Prije intervjua pažljivo pročitajte biografiju (i popratno pismo). Zapišite otvorene tačke i proturječnosti, ali izbjegavajte pitanja na koja su odgovori već vidljivi iz dokumenata.

2. Pripremite vodič za razgovor Kako bi razgovor bio organiziran i ciljan, savjetuje se unaprijed pripremiti razgovor te odrediti pitanja. Što želite znati o svom kandidatu? Koji su kriteriji posla? Koje su kompetencije i vještine tražene? Ako je moguće, zadržite ovaj proces u daljnjim intervjuima - tako da možete dobiti približne informacije o kandidatima i bolje uspoređivati kandidate nakon svih razgovora. Također, stručnjaci savjetuju da sebi pripremite i matricu ocjenjivanja, kako biste osigurali objektivnost i vođenje jednakim kriterijima procjene kandidata.

3. Stvorite ugodnu atmosferu i započnite razgovor pomoću "Smalltalk-a" Pronađite tihu, svijetlu sobu te osigurajte da vaše kolege znaju da ne želite biti uznemireni tijekom razgovora. Budite spremni u dogovoreno vrijeme te osigurajte čašu vode. Intervju za posao je stresna situacija za većinu kandidata. Ako stvarno želite upoznati kandidata i uraditi procjenu vještina, potrudite se da kandidata opustite što bolje moguće. Dopustite da se raskomoti te predstavite sebe i Vašu ulogu. Kao poslodavac, trebali biste započeti razgovor, ali nemojte odmah početi s tehničkim pitanjima, već prvo razgovarajte o općim stvarima. Pitanje poput "Jeste li lako pronašli ured" olakšava pokretanje razgovora i opuštanju ispitivačke atmosfere.

4. Započnite razgovor i postavite ciljana pitanja

Stručnjaci savjetuju da kandidata treba pustiti da što više govori vlastitim riječima. Kako bi zadržali fokus i kako bi dobili približne informacije od svakog kandidata, ispitivač treba da usmjerava razgovor imajući u vidu poziciju, tražene kvalifikacije i vještine. Zato svakako primijenite svoj predložak pitanja kako bi zadržali objektivnost i sigurnu tehniku ispitivanja. Najprikladniji upitnik sadrži otvorena pitanja, tj. ona na koje se ne može odgovoriti da ili ne. S druge strane, poželjno je postavljati situacijska pitanja koja se tiču konkretnog primjera iz radnog odnosa, tzv. STAR tehnika ispitivanja je najprikladnija: koja je bila situacija, koji zadatak, koju je akciju poduzeo kandidat i koja je bila posljedica toga (Situation, Task, Action, Reaction). STAR tehnika će vam dati željenu dubinu razgovora, a moći ćete na osnovu odgovora saznati nešto više o kandidatovim kompetencijama i vještinama. Standardna pitanja poput "koje su Vaše slabosti"? općenito treba izbjegavati - odgovor je gotovo svaki kandidat unaprijed pripremio.

5. Slušajte, potvrdite, vodite Kako biste ohrabrili kandidata i pridobili njegovo povjerenje da otvoreno razgovara, pokažite interes slušajući pažljivo i pružajte potvrdu klimanjem glave. Održavajte kontakt očima, ali pratite gestikulaciju. Često se događa da se kandidat udalji od teme razgovora, stoga uvijek budite svjesni svoje uloge i vraćajte kandidata ljubazno, ali odlučno na temu upravo ciljanim pitanjima. Usredotočite se na ključne tačke.

6. Zapišite odgovore i zapažanja Vodite bilješke tijekom razgovora, po mogućnosti izravno u svom vodiču za razgovor. Ako razgovarate s nekoliko kandidata, lako ćete izgubiti trag stvari. U idealnom slučaju, nakon razgovora, uklopite svoje zabilješke u kraći izvještaj o kandidatu koji će sadržavati Vaša zapažanja i konačan prijedlog o zapošljavanju. Po potrebi savjetujte se s kolegama i supervizorom.

7. Uzmite si vremena s odlukom Ako je kandidat ušao u uži izbor, dobro je imati barem još jedan intervju. Također, poželjno je pozvati supervizora ili člana tima da dobijete dodatno mišljenje o kandidatu. U konačnici, to je pitanje: Mogu li raditi s tom osobom? Ako možete na to odgovoriti potvrdno, učinili ste sve ispravno tijekom intervjua.