Lista magazina Fortune
0

Saznajte za koje kompanije je najbolje raditi

Sarajevo-x.com
Google
Google
Magazin Fortune, kao što to čini već duži niz godina, objavio je listu 100 kompanija za koje je najbolje raditi. Već drugu zaredom među prvih deset najveći je broj tehnoloških kompanija.

Tokom ispitivanja veliku ulogu u određivanju kompanija za koje je najbolje raditi imali su faktori kao što su visina plaće, broj uposlenih, briga o uposlenicima, broj žena u kompaniji, ali i mišljenje uposlenika.

Sve kriterije zadovoljila je softverska kompanija SAS, koja je drugu godinu zaredom na prvom mjestu liste poznatog američkog magazina.

Kompanija se na vrhu našla najrpije zbog toga što svojim uposlenicima pruža zdravstvenu zaštitu na licu mjesta, visok kvalitet brige za djecu uposlenika koje šalju i u ljetne kampove, a u svojim prostorijama imaju i salon ljepote, te teretanu. Također, povratne informacije uposlenika bile su iznimno dobre.

Na drugom mjestu najpoželjnijih kompanija za rad je konzultantski div Boston Consulting Group, koji je u 2010. godini zaposlio najviše radnika, a i plaće uposlenika su za svaku pohvalu. Prije svega riječ je o veoma društveno odgovornoj kompaniji koja svojim uposlenicima omogućava da rade na programima Save the Children, te u okviru UN-ovog programa World Food.

Prošle godine konzultantska kuća bila je na osmom mjestu, no uspjela je doći do drugog.

SAS
SAS
Na trećem mjestu je lanac supermarketa Wegmans Food Markets, koji veoma brine o svojim uposlenicima. Čak 11.000 njihovih uposlenika učestvovalo je u izazovu da tokom osam mjeseci svaki dan pojedu po pet komada voća ili povrća, te naprave 10.000 koraka dnevno.

Ostalih 8.000 uposlenika odlučilo je da se umjesto toga vakcinišu protiv gripe i virusa H1N1 na račun Wegmansa.

Četvrti na listi je internetski div Google koji svojim brojnim uposlenicima, osim zabavnog sadržaja, nudi besplatnu hranu i besplatno pranje rublja. Također, Google je poznat po tome što svoje uposlenike često obraduje povišicama i bonusima.

Među kompanijama za koje je najbolje raditi je i NetApp, kompanija za pohranu podataka koja je tokom 2010. zaposlila više od sto radnika, koji uživaju u brojnim pogodnostima.

Na šestom mjestu je kompanija koja se bavi prodajom cipela putem interneta Zappos.com. Kompanija, koja je dio porodice Amazon.com, je sa 16. mjesta dospjela na šesto, najprije zbog toga svojim uposlenicima nudi besplatno jelo, besplatno pranje veša, a imaju vremena i da predahnu i zabave se.

Sedma na listi je kompanija iz Houstona - Camden Property Trust, koja je uspjela uspješno prebroditi recesiju.

Svoje mjesto među deset najboljih našao je i lanac marketa Nugget. Uposlenici mogu dobiti bonuse od 20 do 1.500 dolara, dok imaju popust 10 posto tokom kupovine u marketima.

Wegmans
Wegmans
Deveta na listi je kompanija Recreational Equipment koja svojim uposlenicima omogućuje da nakon 15 godina rada uzmu četiri sedmice plaćenog dopusta, a nakon toga svakih pet godina mogu odlaziti na jednomjesečni odmor.

Također, uposlenici imaju popust od 50 do 75 posto na proizvode kompanije, te besplatno mogu iznajmljivati skije i kajake, a svake godine dobijaju i poklon od kompanije.

Studio DreamWorks Animation SKG je deseti na listi najpoželjnijih kompanija za rad. Uposlenici imaju besplatan doručak, mogu besplatno gledati filmove, pohađati časove yoge, umjetnosti, a svaki mjesec organizuju privatne zabave.