Posao
0

Radite manje za bolje rezultate

Sarajevo-x.com
Skoro svakog dana radite prekovremeno i uvijek osjećate iscrpljenost i premorenost, a nikada ne uspijete ispoštovati postavljene rokove i posao završiti na vrijeme? Onda definitivno imate problem sa organizacijom i ne znate na pravi način iskoristiti svoje kapacitete. Vjerovali ili ne, moguće je umoriti se manje, a postići više.

Odvojite poslovno i privatno

Pokušajte što je više moguće držati svoje privatne probleme, navike, mišljenja i htijenja izvan poslovnog ambijenta. To naravno nikada neće biti potpuno moguće jer ljudi nisu roboti koji se tek tako mogu isključiti, ali uvijek imajte na umu da ste došli na posao, neko vas plaća da obavljate određene zadatke. Nemojte dopustiti da vaše privatne frustracije utječu na vaš poslovni učinak i na kolege koje vas okružuju. Privatni e-mailovi, pozivi i sve ostalo može sačekati dok ne odradite svoj posao. Na taj način bit ćete skoncentrisani na rad što će povećati vašu produktivnost, a smanjiti umor i napetost jer ste na vrijeme završili posao.

Uspostavite granice i pridržavajte ih se

Zaista je krasno kada se poslodavac uvijek može osloniti na vas jer ste uvijek spremni na prekovremene sate i vanredna poslovna putovanja. Takvo ponašanje je prihvatljivo s vremena na vrijeme, ali većina poslodavaca će vašu spremnost na dodatne zadatke početi iskorištavati, a vi više nećete moći odbiti šefovo naređenje. Naučite da kažete ne. Malo je vjerovatno da će vam poslodavac dati otkaz jer radnika kao što ste vi zaista je teško naći.

Organizacija je sve!

Stalno gubite papire i ne znate gdje ste zapisali jako bitne brojeve i podatke? Potraga i nerviranje samo povećava vašu frustraciju i dovodi do povećanja stresa. Ako želite stići na vrijeme i sve svoje obaveze uredno završiti, onda je umijeće organizacije ključno. Nabavite si rokovnike i kalendare koji će znatno olakšati vaš radni dan.

Napravite pauzu

Da biste uistinu mogli savjesno i ispravno obavljati svoje zadatke potrebno je, pored svega navedenog, da s vremena na vrijeme napravite kratku pauzu kako biste si dali malo oduška. Popijte kafu, čaj ili pojedite nešto i dobit ćete energiju koja vam je potrebna da sve što vas čeka na radnom stolu privedete kraju.