{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pušači koštaju poslodavce 2.000 eura godišnje

S
15.1.2012. u 14:40
0
6
Pušači koštaju poslodavce 2.000 eura godišnje
0
Pušači koštaju poslodavce 2.000 eura godišnje
Privredna udruženja u Njemačkoj namjeravaju da zatraže ukidanje pauze za pušenje tokom radnog vremena, po ugledu na skandinavske zemlje, navodeći kao razlog da su pauze skupe za poslodavce.
"Pušenje treba dozvoliti samo u vrijeme pauze za ručak ili poslije posla", smatra predsjednik Saveznog udruženja srednjih preduzeća Mario Ohofen, dodajući da su pauze za pušenje, navodno, skupe za firme.

Odustajanje od pušenja, prije svega, treba da uštedi novac, a Udruženje je izračunalo da pušač koji dnevno pravi tri pušačke pauze od pet minuta košta svog poslodavca godišnje više od 2.000 eura.

Studija Hamburškog univerziteta iz 2009. godine, koju je objavio njemački Centar za istraživanje bolesti raka, pokazuje da pauze za pušenje koštaju njemačka preduzeća godišnje više od 28 milijardi eura.

Predstavnici sindikata oštro kritikuju ovaj prijedlog. Aneli Buntenbah iz uprave njemačkog Saveza sindikata smatra da je groteskna tvrdnja da pauze za pušenje ometaju radni proces ili čak da paralizuju preduzeće. Ona kaže da je "pritisak na poslu" postao tako veliki da su pauze sve neophodnije.

Pauze za pušenje u Njemačkoj ne računaju se kao dio radnog vremena. Prema jednoj odluci Višeg upravnog suda u Minsteru, zaposleni nemaju pravo na pauze za pušenje ili pušačku prostoriju. Sud je 2010. godine presudio da su pušačke pauze, za razliku od odlaska u toalet ili po kafu, nedozvoljeni prekid radnog vremena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: