Posao
167

Prvi put nakon 2009. u BiH smanjena nezaposlenost

FENA
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je danas na sjednici dokument Ekonomski trendovi u Bosni i Hercegovini za prvih šest mjeseci ove godine u kojem se konstatira skroman ekonomski rast.

I pored toga broj zaposlenih u BiH u prvom polugodištu ove godine povećan je i iznosio je 697,1 hiljada, a ohrabruje činjenica da je smanjen broj nezaposlenih prvi put nakon 2009. godine u godišnjoj usporedbi i iznosio je 550,6 hiljadaa.

Uzrok skromnom ekonomskom rastu je pad izvoza, usporavanje rasta domaće tražnje, uz rast vanjskotrgovinskog deficita od 17,5 posto u drugom tromjesečju ove godine, dok je u prva tri mjeseca ove godine ekonomski rast od 2,7 posto označio relativno dobar početak godine.

Situacija je dodatno pogoršana majskim poplavama u BiH, koje su ugrozile izvoznu tražnju, ali i bh. domaću ponudu i tražnju. Prekid proizvodnje na poplavljenim područjima utjecao je i na pad industrijske proizvodnje u maju ove godine u odnosu na april od 5 posto.

Građevinski radovi u drugom tromjesečju bili su za 5,8 posto manji u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, kada je ostvaren značajan rast od 7,8 posto u odnosu na zadnji kvartal prethodne godine.

U Izvještaju se navodi da su strana direktna ulaganja u prvom polugodištu ove godine iznosila 75,6 miliona KM, što je za 54,3 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok su direktna ulaganja iznosila 492,7 miliona KM i manja su za 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2013.

U Informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – septembar 2014. godine, koju je usvojilo Vijeće ministara, naglašava se da podaci o izvozu roba ukazuju na blago poboljšanje ekonomske situacije u BiH u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal ove godine.

Ostvaren je rast izvoza od 6,5 posto i blagi rast industrijske proizvodnje od 0,4 posto, a rast uvoza u trećem tromjesečju od 9,3 posto mogao bi ukazivati na jačanje domaće tražnje, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.