Posao
13

Prvi forum o zapošljavanju mladih 13. juna u Sarajevu

FENA
Prvi forum o zapošljavanju mladih bit će održan 13. juna u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Forum se organizira u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), u partnerstvu s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Agencijom za rad i zapošljavanje BiH, Federalnim zavodom za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske.

Razlog za organizaciju foruma, prema tvrdnjama iz YEP-a, jeste činjenici da je nezaposlenost među mladima u BiH u stalnom porastu od 2008. godine.

Prema navodima organizatora, forum će okupiti sve najvažnije aktere u oblasti zapošljavanja mladih u BiH: predstavnike nadležnih institucija, poslodavce i mlade.

U fokusu foruma su javne, privatne i inicijative civilnog društva koje iznalaze konkretna rješenja za zapošljavanje mladih.

Cilj je da se ove inicijative promoviraju i osnaže putem strateškog partnerstva, razmjene iskustava i dobrih praksi, analize potreba i trendova u oblasti zapošljavanja da bi se utjecalo na formuliranje učinkovitih javnih politika u ovoj oblasti i na povećanje zapošljavanja mladih.

Također, forum treba da doprinese definiranju preporuka kako poboljšati politike i programe zapošljavanja mladih.