Posao
215

Proglašen Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2018. godinu

Klix.ba
Prema mišljenju bh javnosti, Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2018. godinu je kompanija dm drogerie markt, kojoj je ova prestižna titula dodijeljena treću godinu zaredom na svečanoj ceremoniji održanoj u petak, 20.04.2018. u hotelu Holiday u Sarajevu.

Priznanje Najpoželjniji poslodavac u BiH dodjeljuje kompanija Kolektiv – Posao.ba, koja već dvanaest godina organizuje opsežno istraživanje tokom kojeg građani putem portala Posao.ba imaju priliku glasati za poslodavce koji po njihovom mišljenju zaslužuju titulu najpoželjnijih.

Ne skrivajući zadovoljstvo ponovnim izborom za Najpoželjnijeg poslodavca, ispred kompanije dm drogerie markt, prisutnima se na ceremoniji obratila gospođa Admira Isaković, članica uprave kompanije dm: „Zahvaljujem svima koji su svojim glasovima i ove godine kompaniju dm potvrdili kao Najpoželjnijeg poslodavca. Jako nam je važno da kroz ovo priznanje služimo razvoju zajednice. To što smo ponovno prepoznati kao preduzeće koje brine o svojim zaposlenicima i što postoji veliki interes za dobre prakse koje rado dijelimo puno nam znači. Vjerujem da poslodavci na bh. tržištu sve više uviđaju da su zadovoljni zaposlenici ključ uspjeha kao i da ispred svake velike, uspješne kompanije stoje ljudi, zaposlenici te kompanije.

Titula Najpoželjnijeg poslodavca nam je poticaj da se ne uspavamo, nego da brinemo danas kako ne bismo morali brinuti sutra. Stoga ćemo nastaviti s jednakim entuzijazmom ulagati trud i sredstva u dodatno usavršavanje naših zaposlenika kako bismo trajno stvarali prilike za njihov osobni i profesionalni razvoj te za mogućnost napredovanja.“

TOP 10 poslodavaca Proglašenju najpoželjnijih poslodavaca je prethodilo dvomjesečno istraživanje u kojem su učestvovali ispitanici iz cijele Bosne i Hercegovine, na osnovu kojeg je određen poredak TOP 10 najpoželjnijih poslodavaca. Među TOP 10 poslodavaca za 2018. godinu, poslije prvoplasirane dm drogerie markt, našle su se kompanije HIFA Group, BH Telecom, Violeta, Coca-Cola HBC BH, Bosnalijek, AlJazeera Balkans, Elektroprivreda BiH, HOLDINA i Bingo.

Ove godine, metodologija izbora Najpoželjnijeg poslodavca u BiH je dodatno unaprijeđena kako bi se osigurala autentičnost rezultata istraživanja, a još jedna novost u odnosu na prethodne izbore je da su učesnici istraživanja pored izbora za TOP 10 poslodavaca, mogli glasati i za najpoželjnije poslodavce u čak 15 sektora.

Tako je u sektoru Marketinga i PR-a, za najpoželjnijeg poslodavca izabrana kompanija Altermedia, u sektoru Hotelijerstva i turizma kompanija Sol Azur & Buena Vista, a u sektoru Računovodstva i revizije, kompanija Deloitte BiH. Prvoplasirana kompanija u sektoru Farmacije je kompanija Bosnalijek, u sektoru Medija, kompanija AlJazeera Balkans, dok je za najpoželjnijeg poslodavca u sektoru Proizvodnje izabrana kompanija Violeta.

Za najpoželjnijeg poslodavca u sektoru Prehrane, proglašena je kompanija BIMAL d.d., u sektoru Maloprodaje, kompanija dm drogerie markt, te HIFA Group u sektoru Nafte i plina. U sektoru Fashion & Retail, najpoželjniji poslodavac je kompanija Inditex.

Kad je riječ o Javnom sektoru, najpoželjniji poslodavac je kompanija BH Telecom, dok je u ICT sektoru to kompanija Microsoft BiH. U FMCG sektoru najpoželjniji poslodavac je Coca-Cola HBC BH, u Finansijskom sektoru kompanija UniCredit Bank, a u Distributivnom sektoru, prvo mjesto je pripalo kompaniji ORBICO.

Rekordan broj glasova Prema riječima organizatora, ove godine je zabilježen rekordan broj od 147.089 glasova, a za najpoželjnijeg poslodavca su glasali građani iz cijele BiH, ali i iz inostranstva. Najveći broj glasova je došao iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Banja Luke, Zenice, Bijeljine, Bihaća, Brčkog, Cazina i Travnika. Što se tiče strukture ispitanika, u istraživanju je učestovalo najviše osoba između 25 i 34 godine. Zanimljiv podatak je i da 59% od ukupnog broja glasača ima univerzitetsko obrazovanje, dok njih 40% ima završenu srednju školu. Najveći broj ispitanika, skoro 78% njih, je zaposleno, od čega većina ima više od 10 godina radnog iskustva.

Ono što je vjerovatno najinteresatniji dio istraživanja za Najpoželjnijeg poslodavca su razlozi zbog kojih ispitanici glasaju, odnosno faktori koji utiči na izbor najpoželjnijih poslodavaca.

Među razlozima koje ispitanici navode kao bitne su na prvom mjestu dobar odnos prema zaposlenicima, a odmah zatim sigurnost zadržavanja posla i pozitivno radno okruženje. Nakon toga slijede faktori kao što su visoki kvalitet proizvoda kompanije, mogućnost razvoja profesionalnih vještina, te visina plate i ostale beneficije. Među faktorima koje ispitanici smatraju manje bitnim su inovativnost u poslovanju, status koji se dobija radom u ovoj kompaniji, mogućnost rada na izazovnim poslovima, mogućnost kreativnog izražavanja zaposlenika te mogućnost hijerarhijskog napredovanja. Također, 28% zaposlenih je spremno promijeniti posao, a najvažniji razlozi za to su: niska plata, loši odnosa sa radnim kolegama i nedostatak povratnih informacija o radnom učinku.

Skoro 63% ispitanika ne radi za poslodavca za kojeg je glasalo, od čega je većina njih (60%) upoznata sa radom kompanije preko uposlenika izabrane kompanija, a 25% njih putem medija. Dakle zaključak je jasan, ako želite graditi brend poslodavca, ulažite u vaše zaposlene a odmah potom i u pozitivnu sliku u medijima.