{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prikriveni" novinar u skladištu Amazona: Radnici mokre u flaše zbog straha od otkaza

Klix.ba
18.4.2018. u 08:10
61
95
"Prikriveni" novinar u skladištu Amazona: Radnici mokre u flaše zbog straha od otkaza
61
"Prikriveni" novinar u skladištu Amazona: Radnici mokre u flaše zbog straha od otkaza
Foto: AFP
Trenutno najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos, čije se bogatstvo procijenjuje na 112 milijardi dolara, i njegova kompanija Amazon našli su se u centru skandala nakon izvještaja "prikrivenog novinara" u skladištu ove kompanije.
Naime, novinar James Bloodworth se zaposlio u Amazonu kako bi istraživao o najlošije plaćenim poslovima te je nakon obavljenog zadatka rekao za The Sun kako neki radnici u Amazonovom skladištu u Velikoj Britaniji doživljavaju pravu tiraniju i rade u strahu, a kao primjer je naveo da radnici "mokre u flaše" zbog straha da će dobiti otkaz ukoliko ih neko ne zatekne na radnom mjestu dok su u toaletu ili na pauzi.

Novinar je istakao da je u firmi malo toaleta te da se neki radnici trude piti što manje vode kako ne bi imali potrebu ići u toalet.

"Onima koji rade na posljednjem spratu najbliži toalet je četiri sprata niže, a do njega trebaju ići pokretnim stepenicama. Radnici su mokrili u flaše iz straha da ne budu kažnjeni zbog 'praznog hoda'", izjavio je Bloodworth.

Amazon je navodno praktikovao pratiti koliko brzo njihovi radnici u skladištu mogu uzeti i zapakovati određeni artikl s police uz nametanje pauza i ciljeva. Firma je radnike upozoravala o "negativnim poenima" u slučaju neispunjavanja ciljeva ili prekoračenih pauza.

Radnici su u svojim iskustvima govorili i o strahovima za uzimanje bolovanja u slučaju bolesti.

"Zadaci i ciljevi svake godine rastu. Pakovanje 120 proizvoda po satu je užasno teško", ispričala je radnica.

Druga uposlenica je kazala da je bila bolesna tokom trudnoće, ali da je i dalje dobijala upozorenja ukoliko ne ispuni zadanu normu.

Uprkos ovim svjedočenjima, iz kompanije Amazon su saopćili da čine sve kako bi ponudili sigurno i pozitivno radno okruženje za sve svoje zaposlenike i da navedene informacije o uslovima rada ne smatraju vjerodostojnim s obzirom na to da nemaju dokaze da se radi o stvarnim uposlenicima njihove kompanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: