Posao
71

Poslovni forum: Izazov je voditi porodične firme, a ne posao u javnoj upravi

FENA
Porodične firme treba da dobiju status koji zaslužuju, jer se ovim firmama u BiH niko ne bavi i ne postoji razvijena strategija kako pomoći vlasnicima da prevaziđu prepreke s kojima se suočavaju - rečeno je danas na Prvom poslovnom forumu “Porodične firme - stub razvoja ekonomije” koji se u organizaciji Centra za edukaciju “Pro Educa” održava u Banjoj Luci.

"Potrebno je raditi na obrazovanju, prenošenju iskustva i napraviti nešto što će mlade generacije inspirisati kako bi kao najveći izazov u karijeri vodili porodične firme, a ne posao u javnoj upravi. Nova vrijednost se stvara jedino na tržištu i to 75 posto stvaraju porodične firme. Zato su ovakvi projekti jako važni", rekao je jedan od predavača na Forumu i međunarodni stručnjak za korporativno upravljanje Leonardo Peklar.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra kako smo u praktičnom, birokratskom i zakonodavnom smislu neprilagođeni onome što se u praksi desilo, totalnoj dominaciji privatnog vlasništva u odnosu na samoupravni sistem, koji je na ovim prostorima bio dominantan samo dvije decenije unazad.

"Smatram da je vrlo važno ovu temu otvoriti, da iz nje imamo šta naučiti a i zaključiti, prvenstveno kako država i republika može da djeluje i zato je današnji skup zasluzio podršku", rekao je Radojičić u izjavi novinarima na Poslovnom forumu o porodičnim firmama u Banjoj Luci.

Forum je okupio mnogobrojne privrednike i vlasnike kompanija, predstavnike vlasti i medije koji će na cjelodnevnom skupu razmjenjivati stavove, te čuti lična iskustva izuzetno uspješnih predstavnika porodičnih firmi.

"Čuli smo statistiku, svega 20 posto porodičnih firmi preživi 50 godina i doživi treću generaciju. Mi o tome ne znamo ništa, i to cijeli region, i vjerujem da će ovakvi skupovi pomoći opstanku većine kompanija koje su u prvoj fazi, ali i onima koji su u drugoj fazi, kao što je kompanija Nectar", rekao je izvršni direktor te kompanije Bojan Radun.

On smatra da je vrlo važno da država podstakne i one koji tek razmišljaju o preduzetničkom poduhvatu i osnivanju kompanije.

Autor projekta "porodične firme" Dragan Močević izrazio je zadovoljstvo jer je više od 200 učesnika foruma prepoznalo potrebu da se dodatno edukuje o ovoj vrlo važnoj temi za našu privredu.

"Cilj ovog foruma je podizanje svijesti javnosti, privrednika i predstavnika vlasti na svim nivoima o značaju porodičnih firmi koje predstavljaju stub razvoja ekonomije. Približavanjem BiH Evropskoj uniji rast će izazovi, prilike i motivacija za porodične firme u BiH", rekao je Močević.

Porodične firme u najrazvijenijim zemljama ostvaruju više od 50 posto GDP-a, stvaraju više od 60 posto zaposlenosti i otvaraju 75 posto novih radnih mjesta.

Istraživanje koje je realizovala "Pro Educa" s vlasnicima porodičnih firmi u Republici Srpskoj pokazalo je da 64,4 posto firmi na visoke pozicije ne zapošljava “neporodične” menadžere, kod skoro 50 posto firmi nije poznato ko će biti nasljednik, a 29 posto vlasnika firmi je u ovom trenutku pred penzijom.

Kod skoro 60 posto njih prihodi su se u 2012. godini smanjili, a 77,4 posto smatra da entitetska vlast ne preduzima dovoljne mjere za poboljšanje uslova poslovanja.

Stoga učesnici ovog foruma imaju priliku da slušaju predavanja stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u uspješnom upravljanju porodičnim firmama, te da saznaju šta su ključni izazovi za porodične firme.

Predavači na ovom skupu su govorili o selekciji kadrova i odabiru nasljednika, privlačenju investitora, odnosu među članovima porodice, a u panel diskusijama o izazovima koji stoje pred porodičnim firmama i mjerama koje država treba da napravi kako bi unaprijedila poslovanje porodičnih firmi.