Posao
0

Posao za 40 žena na području Srebrenice

FENA
Udruženje žena Podrinje 1 sa svojih 40 članica s područja Srebrenica krajem septembra planira podizanje plantaža ljekovitog bilja na 1,5 hektara površine i sadnju oko 32.000 sadnica lavande i matičnjaka.

Ovo je nastavak aktivnosti započetih u julu ove godine od kada su članice ovog Udruženja prošle kroz šest intenzivnih i praktičnih edukacija. Osigurana su i potrebna sjemena i sadnice i pripremljeno je zemljište za sadnju, kazala je Agenciji FENA predsjednica Udruženja žena Podrinje 1 Brankica Bošković.

Ovaj projekt finansirala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH u iznosu od 34.000 dolara.

U okviru projekta planirano je i podizanje rasadnika za pet vrsta ljekovitog bilja (lavanda, matičnjak, kantarion, bijeli šljez i kadulja), iz kojeg se već u narednoj godini očekuju sadnice za podizanje novih plantaža površine 7 hektara, kazala je Bošković.

Prema njenim riječima ovaj projekt puno znači za Udruženje i pored zaposlenja 40 žena, projekat predviđa iskorištenje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta.

Ovim projektom 40 žena će dobiti mogućnost zarade, odnosno da osiguraju svoju ekonomsku dobit. Na području Srebrenice 99 posto žena je nezaposleno i ovdje je poljoprivreda jedina način da ekonomski žene imaju mogućnost zarade, a to ujedno znači i samoodrživot i opstanak na ovom području, kazala je Feni Bošković.

Udruženje žena Podrinje 1 u okviru svojih aktivnosti radi i na razvoju finalnih proizvoda na bazi ljekovitog bilja, kao što su eterična ulja, aromatična ulja za masažu, mirisne vrećice i slično.

Na taj način će se osigurati tržište za proizvedeno ljekovito bilje i održivost projekta.