Studija
0

Posao vas može ubiti

Sarajevo-x.com
Posao vas zaista može ubiti. Ovu tvrdnju objavio je Univerzitet College u Londonu koji je na osnovu studije došao do dokaza koji mogu potkrijepiti njihovu tvrdnju jer pokazuju kako stres na poslu može uzrokovati neka smrtonosna oboljenja.

Rezultati istraživanja pokazuju da stres na poslu može u tolikoj mjeri poremetiti metabolizam i rad ljudskog organizma da može doći do smrtonosnih oboljenja, a najčešće posljedice stresa na poslu su srčani i moždani udari. U izradi studije učestvovalo je 10.000 radnika iz Velike Britanije.

"Ovo je prva ovako opsežna studija koja prati posljedice svakodnevnog stresa na poslu na zdravstveno stanje radnika“, kazala je Tarani Chandola, profesorica sa Univerziteta College u Londonu.

Srčani udar je vodeći urok najvećeg broja smrti u svijetu. Posljedica je visokog pritiska, masnoće u krvi i začepljenja krvotoka. Sve faktore koji su odgovorni za srčane bolesti i velikoj mjeri uzrokuje stres na poslu, izvještava Reuters.

Tim koji je radio na izradi ove studije ispitivao je 10.000 radnika u periodu od 12 godina. "Posao ubija“ najviše ljude mlađe od 50 godina.