Posao
175

"Posao ne pada s grane": Mladi uče da budu proaktivni i "seksi na tržištu rada"

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je u Sarajevu na trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović otvoren treći po redu Sajam studentskih poslova na kojem će se predstaviti pedesetak učesnika i različitih kompanija, koji će studentima dati priliku da se upoznaju s poslodavcima, ostave svoj CV, te uspostave kontakte.

U 17 sati će biti održano finale studentske debate "Diploma je važnija od iskustva" između Pravnog i Farmaceutskog fakulteta, a svi zainteresirani će sajam moći posjetiti danas do 18 sati.

Na Sajmu će studenti imati priliku da se educiraju iz različitih oblasti, imat će priliku da prisustvuju simulaciji poslovnog intervjua, dok će se na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu održavati različite radionice na kojima će studenti učiti kako pravilno napisati CV i motivaciono pismo, "Kako postati seksi na tržištu rada", ili "Stvori sebi posao". (Više detalja o edukativnim radnionicama pronađite ovdje.)

"Studenti ne iskorištavaju dovoljno povoljnosti koje im se nude. Imperativ je da se podstakne proaktivnost kod mladih ljudi i da se oni sami usude da djeluju. Danas je izvrsna prilika da mladi priđu ljudima koji rade u različitim kompanijama, predaju svoj CV, popune formular i time razbiju predrasude i neke ranije stavove o načinima na koje je moguće uspostaviti komunikaciju sa tim poslodavcima", pojašnjava za Klix.ba Naida Hodžić, glasnogovornica Sajma studentskih poslova.

Tea Kočić po zanimanju je psihologinja i šefica kadrovske službe u kompaniji Robot, ona također učestvuje na Sajmu i pojasnila je kako pomažu mladima da uzmu stvari u svoje ruke i donose 30 novih radnih mjesta.

"Ukoliko nemaju posla, mladi se tokom studiranja mogu angažirati barem na polju volontiranja. Bitna je radna navika, bilo kakva. To su moja iskustva sa studentima koji mi dođu na razgovor, a koji su većinom bez radne navike i nemaju ništa napisati u svom CV-u, pa ni da su čuvali djecu preko raspusta", navela je Kočić u razgovoru za Klix.ba.

Ona je dodala kako su uglavnom više usmjereni prema državnom sektoru, očekujući kako će im "pripravnički pasti s grane", a nakon nekoliko neuspjelih konkursa dolazi do obeshrabrenja.

"MIslim da se mladi trebaju više okrenuti privatnom sektoru, jer on, prema mom mišljenju, nudi mnogo više nego državna služba", smatra Kočić.

Iz Službe za zapošljavanje, koja također učestvuje na Sajmu studentskih poslova, navode kako mladi uglavnom nisu upoznati sa tim šta im sama Služba može ponuditi - od individualnog i grupnog savjetovanja, preko pomaganja pri pisanju CV-a i motivacionog pisma, do organizovanja info seminara...

"Biro je samo služba za posredovanje, biro nije taj koji zapošljava, ali smo tu da pomognemo mladim ljudima da što prije dođu do posla i aktiviraju se", navode iz Službe za zapošljavanje i dodaju kako u svom pripadajućem birou možete dobiti spisak poslodavaca kojima možete slati svoje CV-e i motivaciona pisma.

Više informacija o Sajmu studentskih poslova možete pronaći na Facebooku.