{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet odgovora koji otkrivaju zaslužujete li veću platu

S
12.4.2010. u 18:59
0
3
Pet odgovora koji otkrivaju zaslužujete li veću platu
0
Pet odgovora koji otkrivaju zaslužujete li veću platu
Brojni radnici se žale kako su u nekim firmama već godinama, rade i kada niko ne radi, no još nisu dobili unaprijeđenje i to ih frustrira. Željeli bi tražiti povećanje plate ili unaprijeđenje, ali za to nemaju hrabrosti. Ipak, ukoliko smatrate da ste zaslužili povišicu trebate je zatražiti. Poslodavac vas vjerovatno neće odbiti ukoliko ste vrijedan, marljiv, uzoran i povjerljiv radnik.
Znate da ste zaslužili unaprijeđenje ili povišicu, no ne usuđujete se da to zatražite. Ali, skupite hrabrosti, otiđite u šefovu kancelariju, prezentujte svoj rad i zatražite veću platu.

No, prije svega sami sebi odgovorite na nekoliko pitanja.

Da li zaista dobro obavljate svoj posao?

Ako je vaš odgovor da, onda zasigurno imate šansu da dobijete veću platu ili unaprijeđenje. Predstavite poslodavcu sve u čemu ste uspjeli otkako radite na tom mjestu. Pokažite da su vaši uspijesi vrijedni povišice. Najbolje vrijeme da zatražite veću platu je odmah nakon što postignete neki veći uspjeh kojim ste ujedno pokazali da ste produktivni, da znate raditi pod pritiskom, da ste brzi, odgovorni i pouzdani.

Jeste li spremni da preuzmete veću odgovornost?

Unaprijeđenje uvijek podrazumijeva i veću odgovorost. Vaš poslodavac će čim vas unaprijedi od vas očekivati da u posao unosite puno više sebe nego što ste ranije činili.

Da li vam novo radno mjesto u potpunosti odgovara?

Kompanije ne nude radnicima unaprijeđenje samo kako bi im udovoljili, već kako bi im pružili mogućnost da se dokažu da mogu bolje i više nego što su do tada radili. Morate pokazati veću energičnost, predanost radu, keativnost i naravno odanost kompaniji. Prije nego što se odlučite da zatražite unaprijeđenje dobro razmislite da li ste u mogućnosti da uvijek budete dostupni, da radite prekovremeno, kao i da prelaskom na novu poziciju sve započnete od nule.

Ne dobijate platu koju smatrate da ste zaslužili?

Radite mnogo i trudite se da što više doprinosite firmi, no niste zadovoljni platom. Pitate se hoće li prijetnja otkazom nešta promijeniti? Neće. Ima mnogo boljih načina da iskažete nezadovoljstvo i zatražite povišicu.

Kako pokrenuti razgovor o povećanju plate ili unaprijeđenju?

Budite sigurni u sebe i u ono što želite. Ne pokazujte da ste nezadovoljni trenutnom pozicijom u firmi. Prezentujte pozitivnu sliku, spomenite kako želite da napredujete i da što više doprinosite doprinosite firmi u kojoj radite. Prezentujte stvari kakve one zaista jesu, bez skrivanja istine. Prezentujte svoje kvalitete i zbog čega ste baš vi dovoljno dobri da biste dobili povišicu ili unapređenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: