Posao
289

One putuju po svijetu i dobro zarađuju, ali se moraju odreći privatnog života

Piše: A. U.
Jedna od najpoznatijih aviokompanija u svijetu, Emirates Airlines, u sarajevskom Hotelu Europa organizovala je Dan otvorenih vrata. Zainteresovani, od kojih su većinu činile djevojke, dobili su priliku da se upoznaju sa radom ove kompanije, saznaju kako je biti dio njihovog tima i apliciraju za posao stjuardese ili stjuarda, ukoliko žele započeti karijeru u međunarodnoj kompaniji radeći dinamičan i uzbudljiv posao.

Potencijalni stjuardese i stjuardi su podijeljeni u grupe, a zatim su predavali aplikacije za posao. Dvije djevojke su primale aplikacije i razgovarale sa kandidatima, a razgovor se odvijao na engleskom jeziku. Postavljale su im različita pitanja poput kakav im je bio posljednji posao, zašto žele baš ovaj i zašto baš u njihovoj kompaniji.

"Prijavila sam se jer volim ovaj posao i volim da putujem, a ova kompanija nudi odlične uslove. Već sam radila kao stjuardesa i nadam se da će me primiti", izjavila je za Klix.ba jedna od kandidatkinja.

Kako izgleda proces od prijave do dobijanja posla

Da bi se apliciralo za ovaj posao, moraju se ispunjavati određeni uslovi, a to su da imate najmanje 21 godinu i srednjoškolsku diplomu, zatim morate tečno govoriti i pisati engleski jezik, te ne smijete imati tetovaže na vidljivim mjestima.

Trebate biti u mogućnosti dosegnuti najmanje 212 cm dok stojite na vrhovima prstiju, morate biti fizički spremni da odgovorite zahtjevima posla, imati pozitivan stav i biti sposobni da se adaptirate na novu okolinu i ljude.

Također, svi uposlenici moraju imati jaku motivaciju i sposobnost da savladaju zahtjevni raspored.

Jedna od djevojaka iz Sarajeva koje su se zaposlile u ovoj kompaniji za naš portal je ispričala kako je izgledao cijeli taj proces.

"Oduvijek sam voljela i željela da putujem i kada sam vidjela priliku za ostvarenje dijela svog sna, prijavila sam se na konkurs. Ovaj posao mi omogućava da putujem po cijelom svijetu, upoznajem nove kulture i ljude, a ujedno je i dobro plaćen, posebno za naše uslove. Samo, treba imati na umu da ovaj posao zahtjeva i puno odricanja. Prije nego što se prijavite, morate imati na umu da ostavljate čitav svoj raniji život, porodicu i prijatelje te da odlazite u jedan sasvim novi svijet. Iako je Dubai trenutno centar svijeta, to samo znači da je i konkurencija veća i uvijek se morate boriti da budete bolji od ostalih. Također, posao stjuardese zna biti i naporan, jer nema praznika, vikenda i rođendana, a letovi se odvijaju u svako doba dana i noći. Tu su i prekookeanski letovi koji traju i po 12, 13 sati. Doduše, rade se u dvije smjene, ali može biti jako naporno", ispričala nam je D. S.

Brojni testovi odlučuju o selekciji

Kada je ona aplicirala za posao, na isti konkurs prijavilo se oko 500 osoba. Prvog dana su predavali svoje biografije i fotografije, uz objašnjenje da će ih kontaktirati, ukoliko prođu prvi krug. Poziv je dobila istog dana.

"Dobila sam referentni broj i rečeno mi je da dođem sutra. Drugi dan je upriličena prezentacija firme i samog posla, nakon čega su uslijedili testovi. Eliminatorni test je da se rukama može dohvatiti visina od 2,2 metra. Ostali testovi se razlikuju od grupe do grupe. Mi smo bili podijeljeni u male timove od po tri osobe. Dobili smo sliku nekog predmeta i morali smo reći najmanje tri načina njegove upotrebe, osim standardnog. Moj tim je dobio jabuku. Na taj način se ocjenjuje kreativnost i snalažljivost kandidata, kao i jezičke sposobnosti, a sva komunikacija se odvija na engleskom jeziku", kazala je naša sagovornica.

Nakon nove selekcije i testa engleskog jezika, koji se najviše odnosio na razumijevanje, kandidati su morali proći i test snalaženja u situacijama kada je putnik nezadovoljan i žali se na usluge, a podvrgnuti su i psihološkom testu.

"Ti testovi traju cijeli dan te se na kraju dana broj kandidata svede na 10, koje će biti pozvati na finalni intervju. Taj intervju traje 30 do 45 minuta i postavljaju se razna pitanja, poput toga kako se kandidat nosi sa stresnim situacijama i kako ih rješava, kako se bori sa sukobima u privatnom životu i slično. Nakon toga dosije odlazi u Dubai, gdje komisija bira podobne kandidate, a proces traje od 15-ak dana do dva mjeseca. Ukoliko kandidat zadovolji uslove, kontaktiraju ga telefonom i daju mu ugovor. Nakon toga slijedi ljekarski pregled te konačno, ako i on bude uredan, kandidat postaje dijelom kompanije. Cijeli proces, od predavanja aplikacije do finalnog intervjua, može trajati i do tri mjeseca. Kada se sve to prođe, odlazi se na obuku u Dubai, koja traje pet sedmica", ispričala nam je ova stjuardesa.

Kandidati moraju znati u šta se upuštaju

Kandidati se mogu prijaviti i putem interneta, ali svakako moraju otići na Dan otvorenih vrata, jer se tu vrše i eliminatorni testovi, a dobiju se i informacije iz prve ruke o samom poslu, njegovim pozitivnim i negativnim stranama i mogućim beneficijama.

"Tu su osobe koje su ranije radile taj posao i prilično su iskrene, jer kandidati moraju da znaju u šta se upuštaju. Prije nego sam otišla na Dan otvorenih vrata, ja sam se raspitivala i čitala na forumima. Uglavnom traže osobe koje su nasmijane, sigurne u sebe, obrazovane, komunikativne i one koje dobro kontrolišu stres", kaže D. S.

Emirates Airlines je kompanija čije je sjedište smješteno u Dubaiju i najveća je aviokompanija na Bliskom istoku. Sedmično imaju više od 2.500 letova u više od 70 zemalja na šest kontinenata. Emirates je podružnica Emirates Grupe koja zapošljava 50.000 ljudi. Prosječna mjesečna plata kabinskog osoblja iznosi 1.956 eura, a ugovor se potpisuje na tri godine. Uposleni imaju besplatan smještaj u Dubaiju, zdravstveno osiguranje, besplatan prijevoz do posla te 30 slobodnih dana u godini i jednu besplatnu avionsku kartu za put kući godišnje.