Posao
0

Održana radionica "Mladi u akciji za brojnija i kvalitetnija radna mjesta"

FENA
U organizaciji Međunarodne konfederacije sindikata (MKS) Pan Evropskog regionalnog vijeća - Regionalnog ureda za jugoistočnu Evropu iz Sarajeva i podršku Regionalnog projekta radni odnosi i socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi Fondacije Friedrich Ebert u Sarajevu je 11. i 12. februara održana radionica pod nazivom "Mladi u akciji za brojnija i kvalitetnija radna mjesta".

Na radionici su učestvovali predstavnici Mreže mladih jugoistočne Evrope iz sindikata regije zapadnog Balkana.

U okviru programa radionice, kako se navodi u saopćenju MKS-a, predstavljeni su problemi mladih u zapošljavanju i ostvarivanju radničkih prava i aktivnosti sindikata u vezi s tim.

Učesnici su istaknuli potrebu daljnjeg rada na provođenju globalne kampanje MKS-a „Pristojan rad, pristojan život", a naglašen je značaj intenziviranja aktivnosti i utjecaja sindikata na poslodavce, vlade i parlamente radi ostvarivanja jednakog pristupa kvalitetnom zapošljavanju i socijalnoj zaštiti, obrazovanju i cjeloživotnom učenju, te rješavanju problema rada "nacrno".

Dogovorena je i priprema regionalne kampanje Mreže mladih o zapošljavanju mladih koja će biti pokrenuta u junu u cijeloj regiji.

Također, dogovoreno je učešće mladih sindikalaca u svjetskoj kampanji MKS-a „Dan za akciju", koja će biti održana 7. oktobra širom svijeta.

Tokom radionice odlučeno je i da predstavnica Sekcije mladih Sindikata "Nezavisnost" iz Srbije predstavlja ovu regiju u Komitetu mladih Pan Evropskog regionalnog vijeća, a njen zamjenski član je predstavnik Saveza sindikata Crne Gore, saopćeno je danas iz MKS-a.