{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odrasle osobe sada mogu lakše do prekvalifikacije zanimanja

26.6.2013. u 13:31
2
12
Odrasle osobe sada mogu lakše do prekvalifikacije zanimanja
2
Odrasle osobe koje žele izvršiti prekvalifikaciju ili kvalifikaciju u svom obrazovanju, kako bi se bavile nekim drugim poslom, ili sačuvale svoj posao, sada će imati olakšan put do cilja.
Boris Pupić, Željko Rajić, Mirza Jusufović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Boris Pupić, Željko Rajić, Mirza Jusufović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


GIZ (Deustche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit) je u sklopu projekta "Podrška obrazovanju odraslih", čiji se jedan dio odnosi na jačanje svijesti o potrebi obrazovanja odraslih, pokrenuo web-stranicu Obuke.ba, koja sadrži bazu podataka o obrazovanju odraslih, omogućavajući bh. firmama i pojedincima pristup opširnijim informacijama o neformalnim programima obuka, kao i o stručnim ponuđačima obuka na jednom mjestu.

"Ova stranica služit će kao servis da građani u današnjem vremenu nađu obuku za zanimanje kod određenog poslodavca. Bitno je naglasiti da je korištenje usluga stranice potpuno besplatno, kako za korisnike, tako i za ponuđače", rekao je Željko Rajić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Mirza Jusufuović iz GIZ-a je kazao kako su tokom analiziranja situacije i područja obrazovnja odraslih zaključili kako je teško doći do informacija o tome gdje se održavaju obuke, jer svi ponuđači obuka to objavljuju posebno na svojim stranicama. Na web-stranici Obuke.ba postoji baza gdje su sve obuke koje se održavaju u BiH smještene po kategorijama i lokacijama.

Mirza Jusufović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mirza Jusufović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


"Firme imaju mogućnost da oglase potrebu za obukom i tada se putem ove stranice mogu spojiti s ponuđačima te realizirati obuku za svoje poslanike. Do sada je prijavljeno 236 obuka. Većina ih je iz oblasti jezika i IT tehnologija, čak 46 posto", rekao je Jusufović.

Među ostalima, nalaze se obuke za frizera, kuhara, trgovačkog tehničar i sl. Zanimanja su podijeljena u 12 kategorija, a na stranici se nalazi i pojmovnik, gdje su dodatno objašnjeni neki pojmovi.

Istaknuto je kako stranica Obuke.ba nije namijenjena samo običnim građanima, već i uposlenicima institucija koji žele izvršiti prekvalifikaciju.

GIZ je realizirao ovaj projekt u saradnji s Agencijom za rad i zapošljavanje BiH, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za obrazovanje o draslih RS, Agencijom Spektar i USAID-Sida FIRMA projektom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: