Posao
29

Nova prilika za nezaposlene: U Zenici otvoren Sajam zapošljavanja

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U organizaciji Javne ustanove Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona danas je u Gradskoj areni u Zenici otvoren Sajam zapošljavanja koji će pružiti priliku svim nezaposlenim osobama da promijene svoj život.

Na današnjem sajmu svoje poslovne ponude izložila su 54 poslodavca sa područja Zeničko-dobojskog kantona, a priliku za zapošljavanje dobili su sve nezaposlene osobe, studenti, maturanti, učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola te osobe koje žele promijeniti svoj posao i graditi karijeru.

Blaženka Ramljak, menadžer Udruge poslodavaca iz Žepča, na današnjem sajmu nudila je posao za 48 nezaposlenih osoba.

"I ove godine predstavljamo kompanije koje su naši članovi. Pet kompanija danas nudi zapošljavanje za 48 osoba, a to su uglavnom radna mjesta zavarivača, šivača, stolara i inžinjeri. Od prve godine smo ovdje, obavimo razgovore sa nezaposlenim osobama koje ostave kontakte, a kasnije ih kontaktiraju naši članovi Udruge", kazala je Ramljak.

Direktor JU Službe za zapošljavanje ZDK Marinko Kelavić je kazao kako su ova služba i Vlada ZDK u ovoj godini krenuli odlično u procesu zapošljavanja nezaposlenih osoba.

"Ovaj sajam otvaramo zbog brojnih nezaposlenih osoba kojih imamo jako mnogo, a Vlada ZDK i naše ministarstvo se trudi da taj broj smanji. Krenuli smo ove godine jako dobro i znam da ćemo uspjeti jer radimo složno", izjavio je Kelavić.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić je kazao kako su proces ulaska BiH u EU i reformska agenda donijeli dobro u procesu zapošljavanja nezaposlenih.

"Nadam se da ćemo uskoro vidjeti rezultate reformske agende. U drugoj polovini prošle godine i početkom ove godine zabilježili smo pozitivne trendove i broj nezaposlenih je smanjen. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti i rezultate današnjeg sajma", poručio je Korjenić.

Diplomirani menadžer bezbjednosti Adnan Bajrić već nekoliko godina obilazi Sajmove zapošljavanja, ali još uvijek nije našao firmu za svoj angažman.

"Ima dosta ponuda danas, nema za moju struku, ali ima dosta drugih poslova i očekujem da će neko od poslodavaca pozvati na razgovor. Bio sam i prošle godine, ali ove godine ima mnogo više posla i šira je ponuda poslova", rekao je Bajrić.

Sajam je otvoren do 12 sati, a partneri današnjeg sajma su Federalni zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica Zeničko-dobojskog kantona.