Posao
0

Njemačkoj potrebni inženjeri

FENA
Njemačka je suočena s hroničnom nestašicom inženjera i prinuđena je da ih sve više traži u inozemstvu kako bi održala privredni rast i inovacije, zaključak je studije koju je sačinilo njemačko Udruženje u sektoru mašinogradnje (VDI).

Njemačka kompanija "Bosch" je prošle godine zaposlila 1.500 inženjera iz Indije i blizu 1.000 njih iz Kine, nastojeći da realizira planove ekspanzije na tržištima s privredama u usponu, prenijela je indijska novinska agencija PTI.

U Njemačkoj je lani bilo 70.000 upražnjenih mjesta u sektoru mašinogradnje, što domaću ekonomiju košta sedam milijardi eura godišnje, navedeno je u studiji VDI-ja.

Izvršni direktor "Boscha" Franz Fehrenbach vjeruje da će do početka 2009. kompanija imati više radne snage u Kini i Indiji - 23.000 odnosno 20.000 zaposlenih - nego u bilo kojoj drugoj zemlji izvan Njemačke.

"Zbilja smo suočeni s dramatičnom situacijom. To je ključni problem budućnosti", izjavio je Fehrenbach za londonski "The Guardian".

Generalni direktor Njemačkoga ekonomskog instituta iz Koelna koji je sačinio studiju, Hans-Peter Klos, iznio je podatak da sada ima oko 100.000 upražnjenih radnih mjesta u tome sektoru.

Čelnici njemačkih kompanija vjeruju da je nestašica stručne radne snage u Evropi veći problem nego jak euro ili usporavanje privrede SAD-a.