U očekivanju 1. marta
359

Njemačka traži hiljade željezničkih radnika, gledaju i prema našoj regiji

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Njemačke željeznice imaju velikih potreba za novim radnicima te zbog toga širom gledaju ostatak Evrope, ali i naš region.

Kako prenosi DW potreba za novom radnom snagom je ogromna. Njemačka željeznica ima 320 hiljada zaposlenih, od toga 200 hiljada u Njemačku, i sada strahuje od praznog domaćeg tržišta rada, posebno jer u penziju odlaze one generacije radnika rođene između sredine četrdesetih i šezdesetih.

Već za ovu godinu Željeznica traži 2.300 mašinovođa, dvije hiljade dispečera i hiljadu mehaničara. Onima na ubrzanoj obuci nudi se besplatan kurs jezika, Željeznica navodno brine i o smještaju, a zatim je stalni posao zagarantovan.

Od nedavno Njemačka željeznica ima "cross border jedinicu" koja traga za radnicima u inostranstvu. Kako kažu, fokus je na Španiji, Rumuniji, Grčkoj, Italiji, ali i zemljama naše regije.

Samo u Španiji na nedavnom konkursu javilo se čak 11 hiljada kandidata.

Najave odlazaka željezničkih radnika iz regije, odnosno ponude iz Njemačke, dolaze u očekivanju 1. marta kad u toj zemlji stupa na snagu zakon o liberalizaciji uvoza stručne radne snage.