Pozitivni učinci
27

Nakon najvećeg svjetskog testiranja: Pojedine britanske firme trajno uvele četverodnevnu radnu sedmicu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pojedine britanske kompanije su trajno uvele četverodnevnu radnu sedmicu, i to nakon najvećeg svjetskog testiranja četverodnevne radne sedmice.
Zapravo, većina kompanija, koje su učestvovale u testiranju, trajno su uvele četverodnevnu radnu sedmicu dok su svi menadžeri kazali da je četverodnevna radna sedmica imala pozitivan učinak.

Šestomjesečno testiranje je provedeno 2022. godine, a u njemu je učestvovala 61 kompanija. Rezultati testiranja su objavljeni ranije ove sedmice.

Utvrđeno je da je intenzitet rada ostao niži, da se zadovoljstvo poslom povećalo nakon početka testiranja četverodnevne radne sedmice, da je 96 posto zaposlenih zadovoljnije privatnim životom te da 86 posto zaposlenih osjećaju da bolje rade.

Pandemija koronavirusa je potakla na razmatranje i ispitivanje četevrodnevne radne sedmice širom Evrope. Četverodnevna radna sedmica podrazumijeva rad četiri dana tokom sedmice, uz istu platu, benefite i radno opterećenje.

Istraživanjem u Velikoj Britaniji je utvrđeno da su kompanije skratile radno vrijeme u prosjeku za 6,6 sati, što je dovelo do toga da radna sedmica ima 31,6 sati. Osim toga, pokazalo se da su potpuno slobodni dani puno učinkovitiji od "dežura".

Sindikati širom Evrope pozivaju vlasti da uvedu četverodnevnu radnu sedmicu, ali vlasti oklijevaju u tome, prenosi Euronews.