{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najtraženiji komercijalisti i menadžeri

S
22.7.2009. u 15:24
2
7
Najtraženiji komercijalisti i menadžeri
2
Najtraženiji komercijalisti i menadžeri
Foto: Ilustracija
Najtraženija zanimanja na web portalu Posao.ba u prvih šest mjeseci ove godine bila su komercijalisti, zatim menadžeri, radnici u državnoj službi, IT programeri, radnici u obrazovanju, diplomirani farmaceuti, zdravstveni radnici, inžinjeri mašinstva, administrativni radnici i računovođe.
U prvih šest mjeseci u ovoj godini najveća potražnja za radnicima zabilježena je u kategoriji Komercijala i prodaja. Ovakav trend bio je evidentan i u kategorijama Državna služba i uprava i Obrazovanje.

Međutim, prema podacima portala Posao.ba, u prvoj polovini 2009. primijetan je pad potražnje za radnicima za 16% u odnosu na isti period prošle godine. Početkom godine pad potražnje bio je manje izražen dok je najizraženiji bio u mjesecu maju 2009. i to za čak 37% u odnosu na isti mjesec prošle godine, te smanjenje od 21% u odnosu na april 2009.

Što se tiče pojedinih djelatnosti, primijetan je i pad potražnje u većini kategorija. Najveći pad u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je u kategoriji Transport i logistika, potom Građevinarstvo te Administrativne usluge.

Jedna od najtraženijih kategorija, Komercijala i prodaja, zabilježila je najveći pad također u maju 2009., i to za 66%, iako su zanimanja iz ove kategorije i dalje najtraženija.

Međutim, postoje djelatnosti koje su zabilježile rast potražnje za kadrovima. Rast broja oglasa zabilježen je u kategorijama Državna služba i uprava, Farmacija i biotehnologija, Bankarstvo, Zaštitarske usluge, Pravo, Zdravstvo i Dizajn.

U prvoj polovini 2009. nedostajalo zdravstvenih radnika i farmaceuta

Kategorije deficitarnih zanimanja, gdje je ponuda poslova bila velika, ali je nedostajalo kadra za popunjavanje radnih mjesta, bile su Zdravstvo, Biotehnologija i farmacija, Ugostitetljstvo, Zanatske usluge te Menadžement i upravljanje.

Kategorije suficitarnih zanimanja, gdje je potražnja za poslovima bila velika, a ponuda mala, bile su: Informatika (Hardware), Telekomunikacije, Osiguranje, Bankarstvo i Proizvodnja.

U prvih šest mjeseci ove godine na portalu Posao.ba registrovano je više biografija nego u istom periodu prošle godine – oko 12 hiljada novih biografija, dok je u 2008. taj broj iznosio 9 hiljada.

U prosjeku su poslodavci primali 29 prijava po objavljenom oglasu, s tim da su za najatraktivnije oglase i pozicije, koji su bili posebno istaknuti, poslodavci primali čak i više od 400 prijava, dok je neke pozicije koje su zahtijevale određene kvalifikacije bilo teže popuniti i posloprimci su rijetko aplicirali na te poslove (to su najčešće bili konkursi u kojima su se tražila deficitarna zanimanja, npr. 3D animator, doktori itd).
Poslodavci najviše tražili visoku stručnu spremu, informatičku pismenost i znanje engleskog jezika.

Poslodavci najčešće nisu navodili vrstu zaposlenja – u 31,1% oglasa. U 26,7% oglasa tražili su se kandidati za pripravničke poslove, što je posljedica velikog broja oglasa u kategoriji Državna služba i uprava gdje se tražio veliki broj pripravnika. Stalni posao je bio ponuđen u 20% oglasa, a rad na određeno u 13,3%. U približno jednakom broju oglasa nudili su se honorarni i sezonski poslovi – njih 4,4%.

Poslodavci su u 53,7% konkursa zahtijevali visoku stručnu spremu, što je također posljedica velikog broja oglasa u kategoriji Državna služba i uprava gdje su se uglavnom tražili pripravnici i stručni saradnici sa fakultetskom diplomom. U poređenju sa prvom polovinom 2008. godine gdje je zabilježen manji broj oglasa iz ove kategorije, u 2009. godini evidentana je povećana potražnja za radnicima sa visokom stručnom spremom. Zaposlenici sa srednjom stručnom spremom traženi su u 24,1% oglasa, a oni sa nižom stručnom spremom u 9,9%. Poslodavci nisu naveli potrebno obrazovanje kandidata u 12,3% konkursa za posao.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, najviše se tražilo aktivno znanje engleskog jezika (49,7% oglasa), dok je poznavanje ostalih stranih jezika manje traženo. Aktivno poznavanje njemačkog jezika bilo je istaknuto u 7% oglasa, a znanje ostalih jezika u 3% oglasa.

Poznavanje rada na računaru kao uslov za dobijanje posla, poslodavci su istaknuli u 72,1% oglasa, dok je gotovo u svim biografijama posloprimaca navedeno posjedovanje informatičke pismenosti.

Poslodavci su najčešće tražili kandidate koji imaju od dvije do četiri godine radnog iskustva – u 38,1% oglasa. U 19% konkursa nije bilo navedeno da li je za zaposlenje potrebno radno iskustvo, dok u 9,5% oglasa radno iskustvo uopšte nije bilo potrebno. Također, u 19% oglasa za novo radno mjesto tražena je jedna godina radnog iskustva, a pet i više godina je zahtjevano u 14,3% oglasa gdje su se uglavnom tražili radnici za pozicije u međunarodnim organizacijama, konsultanti na projektima, direktori i menadžeri, te stručni saradnici u državnoj službi.

Poslodavci su u 18,3% oglasa tražili i posjedovanje vozačke dozvole, što se najčešće odnosilo na pozicije komercijaliste, unapređivača prodaje, prodajnog agenta i ostala radna mjesta koja zahtijevaju rad na terenu.

Na portalu Posao.ba u prvih šest mjeseci u 2009. godini 13% oglasa odnosilo se na poslove izvan BiH, dok je u prvoj polovini 2008. taj postoak iznosio 18,45%. Pretpostavlja se da je posljedica smanjenje potražnje bh. radnika za rad u inostranstvu zapravo ekonomska kriza, budući da se i broj sezonskih poslova u susjednim državama drastično smanjio, što je iz ovih zemalja objašnjeno recesijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: