Istraživanje
20

Najstresniji posao imaju piloti, fotografi, TV-voditelji, brokeri...

Sarajevo-x.com
Svaki posao sa sobom nosi određenu dozu stresa koja negativno utječe na zdravlje ljudi. Previše posla, malo odmora, rokovi, pritisak, nerazumijevanje sa šefom i kolegama sve to utječe na radnike. No, ipak neki od najstresnijih poslova su posao fotografa, pilota i glasnogovornika, barem prema istraživanju koje je provela etablirana web-stranica CareerCast.

U istraživanju je učestvovalo 200 radnika koji se bave najrazličitijim poslovima i kojima je mjeren nivo stresa. Oni su bili dužni da odgovore na anketu i ocijene nivo stresa na svom radnom mjestu pogotovo kada je riječ o rokovima, mogućnosti rasta kompanije, uslovima, opasnostima, komunikaciji s javnošću, te fizičkom naporu.

Na kraju istraživanja otkriveno je da su pod stresom najviše piloti, TV voditelji, fotografi, rukovodioci klijentima, glasnogovornici...

Najstresniji posao je posao pilota na komercijalnim letovima. Nivo stresa kod njih iznosi 199, što nije uopće začuđujuće jer, prosječno, dnevno rade oko devet sati i odgovaraju za živote brojnih putnika.

Drugi najstresniji posao je posao glasnogovornika koji je pod stalnim stresom i koji u prosjeku radi devet sati dnevno.

Na trećem mjestu najstresnijih poslova je posao izvršnog direktora koji prosječno radi i do 11 sati dnevno i suočava se sa stresom, napetošću i rokovima. Slijedi posao fotografa koji nema određeno radno vrijeme, a zatim posao TV-voditelja.

Na šestom mjestu najstresnijih poslova je posao rukovodioca klijentima, a zatim posao arhitekte, koji dobro zarađuje, ali je stalno pod stresom i s glavom u papirima.

Među najstresnijim poslovima je i posao brokrera, posao medicinskog tehničara, te posao trgovca nekretninama.