Posao
0

Najniža cijena rada u RS 106 KM

FENA
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić potpisale su danas u Banjoj Luci protokol o utvrđivanju najniže cijene rada u iznosu od 106 KM.

Prema tom protokolu, plate budžetskim korisnicima, kojima su početkom godine umanjene za deset procenata, u drugom polugodištu će biti povećane za pet posto.

Premijerka Cvijanović je nakon potpisivanja novinarima rekla da je Vlada RS-a opredjeljena da se i u budućnosti bavi pitanjem plata budžetskih korisnika.

"Iako je prvobitna ideja bila da sa vraćanjem plata krene od septembra, došlo je do dogovora da vraćanjem bude obuhvaćena i julska plata, čime je cijelo drugo polugodište obuhvaćeno novim režimom", istakla je ona.

Cvijanović je najavila da će u septembru početi da radi zajednička radna grupa Vlade i sindikata kako bi se utvrdila klasifikacija radnih mjesta i kako bi se postigli kriterijumi za sva radna mjesta, bez obzira gdje se nalaze.

Predsjednica Sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je danas postignut dogovor socijalnih partnera o iznosu cijene rada u vremenu kada će ta cijena rada biti na snazi, odnosno od jula.

"To nije bio džentlmenski potez Vlade, već dogovor socijalnih partnera i zahtjeva granskih sindikata da se u 2013. plata vrati na nivo iz 2012. godine". naglasila je Mišić.

Ona je najavila da će iduće sedmice početi razgovori sa direktorima fondova, zavoda i Civilne zaštite, predstavnika sindikalnih organizacija, predstavnika granskih sindikata i resornih ministara u vezi s pregovorima oko vraćanja plata radnicima koji rade u ovim institucijama.