{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najmanje 70 nezaposlenih doktora medicine iz Sarajeva dobit će posao

Klix.ba
19.1.2018. u 14:34
593
92
Najmanje 70 nezaposlenih doktora medicine iz Sarajeva dobit će posao
593
Najmanje 70 nezaposlenih doktora medicine iz Sarajeva dobit će posao
Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici donijela Prijedlog programa o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za proteklu godinu. Njime se po prvi put planira zapošljavanje najmanje 70 doktora medicine koji se trenutno vode na evidencijama nezaposlenih osoba u KS.
Prema ovim izmjenama bit će finansirana provedba pet zasebnih programa, među kojima se po prvi put izdvajaju finansijska sredstva u iznosu od 1.092.000 KM za Program sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine sa evidencije nezaposlenih u KS.

Ovim mjerama će oko 500 nezaposlenih osoba sa evidencije dobiti zaposlenje, a najmanje 100 osoba biti obučeno i prekvalifikovano za IT programere.

Finansijskim planom prihoda i izdataka JU Službe za zapošljavanje KS, utvrđen je iznos od 9.239.615 KM za realizaciju svih podsticajnih mjera zapošljavanja za proteklu godinu.

Navedeni programi su usmjereni na podsticanje zapošljavanja u Kantonu Sarajevo i u skladu su sa politikom i strategijom tehničkog i tehnološkog razvoja privrede.

Cilj je unapređenje tržišta rada, smanjenje nezaposlenosti te osiguranje dovoljnog broja kadrova u skladu sa potrebama poslodavaca ili planovima razvoja privrede.
Na istoj sjednici donesena su i 63 rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika i članova, kao i vršilaca dužnosti članova i predsjednika školskih odbora osnovnih škola u KS.

Vlada KS je donijela i Nacrt strategije razvoja obrazovanja i nauke KS od 2018. do 2022. godine i Nacrt strategije prema mladima KS za isti vremenski period.
Date su saglasnosti i na programe rada i finansijske planove prihoda i rashoda za 2018. godinu Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo i Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i prognane osobe.

Svi pomenuti dokumenti upućeni su u skupštinsku proceduru, kako bi ih zastupnici Skupštine KS razmatrali na narednom radnom zasjedanju

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: