Odluka Vlade KS
593

Najmanje 70 nezaposlenih doktora medicine iz Sarajeva dobit će posao

Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici donijela Prijedlog programa o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za proteklu godinu. Njime se po prvi put planira zapošljavanje najmanje 70 doktora medicine koji se trenutno vode na evidencijama nezaposlenih osoba u KS.

Prema ovim izmjenama bit će finansirana provedba pet zasebnih programa, među kojima se po prvi put izdvajaju finansijska sredstva u iznosu od 1.092.000 KM za Program sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine sa evidencije nezaposlenih u KS.

Ovim mjerama će oko 500 nezaposlenih osoba sa evidencije dobiti zaposlenje, a najmanje 100 osoba biti obučeno i prekvalifikovano za IT programere.

Finansijskim planom prihoda i izdataka JU Službe za zapošljavanje KS, utvrđen je iznos od 9.239.615 KM za realizaciju svih podsticajnih mjera zapošljavanja za proteklu godinu.

Navedeni programi su usmjereni na podsticanje zapošljavanja u Kantonu Sarajevo i u skladu su sa politikom i strategijom tehničkog i tehnološkog razvoja privrede.

Cilj je unapređenje tržišta rada, smanjenje nezaposlenosti te osiguranje dovoljnog broja kadrova u skladu sa potrebama poslodavaca ili planovima razvoja privrede. Na istoj sjednici donesena su i 63 rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika i članova, kao i vršilaca dužnosti članova i predsjednika školskih odbora osnovnih škola u KS.

Vlada KS je donijela i Nacrt strategije razvoja obrazovanja i nauke KS od 2018. do 2022. godine i Nacrt strategije prema mladima KS za isti vremenski period.

Date su saglasnosti i na programe rada i finansijske planove prihoda i rashoda za 2018. godinu Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo i Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i prognane osobe.

Svi pomenuti dokumenti upućeni su u skupštinsku proceduru, kako bi ih zastupnici Skupštine KS razmatrali na narednom radnom zasjedanju