Posao
0

Najbolje "sam svoj šef" karijere

Sarajevo-x.com
Iako kod nas ovakvi poslovi još uvijek ne mogu zaživjeti, u Americi su poslovi "sam svoj šef" vrlo popularni jer odbacuju posrednike, a radi se direktno za klijente. Osim toga, ovakvi poslovi mogu obezbijediti dobru zaradu dok osoba još studira ili radi uporedo dodatni posao.

1. Privatni istražitelj Dva glavna elementa za obavljanje ovog posla jesu diploma iz oblasti prava te ljubav prema radu u neobičnim satima. Ova karijera, koju smo dobro upoznali kroz krimi-filmove, odličan je početak za one koji još uvijek studiraju ili ne mogu naći zaposlenje. U Americi ozbiljno ozlijeđeni policajac se ne može vratiti svom priješnjem poslu pa ih većina zarađuje novac kao privatni istražitelj. Ukoliko rade puno radno vrijeme, privatni istražitelji mogu zaraditi i preko 32.000 dolara godišnje.

2. Administrator baze podataka U Americi se gotovo svaki biznismen oslanja na dobru bazu podataka, ali će malo koji zaposliti diplomiranog tehničara ili inžinjera na puno radno vrijeme. Osim što ovaj posao ne zahtijeva stalnu "brigu", poslodavci za diplomirane uposlenike moraju više plaćati. Zbog toga, ukoliko ste slobodnjak i volite biti sam svoj šef, ovaj posao je stvoren za vas i moguć je čak i u našoj državi. Zarada je i više nego dobra, u Americi čak 60.000 godišnje.

3. Lični kuhar Odličan posao za one koji naprosto obožavaju kuhati. Ako ste zaista vični u tom poslu i imate neku diplomu koja potvrđuje vaš nivo znanja, onda u Americi možete vrlo lako zaraditi. Naime, lični kuhar "opslužuje" nekoliko kuća istovremeno tako što pribavlja potrebne sastojke za kuhanje za one koji žele sami kuhati, ili i sam kuha za one koji nemaju vremena. Ovakav kuhar se može uposliti u nekom udruženju kuhara gdje ljudi naručuju određenu vrstu hrane, a u popodnevnim satima mogu držati svoje kurseve kuhanja. Dobri kuhari mogu zaraditi preko 33.000 dolara.

4. Grafički dizajner Zahvaljujući tehnologiji, mnogi grafički dizajneri preferiraju raditi kući nego u uredu što dovodi do ocjepljenja ove profesije od uredskih poslova. Ovo omogućuje da radite i druge stvari (jer ste kući) te da se putem online tutorijala usavršite u svojoj profesiji. Zarada varira, ali je uglavnom vrlo dobra - nekad i više od 38.000 dolara godišnje.