Analiza za 2017.
177

Na tržištu rada u BiH najtraženiji prodavači i konobari, a najplaćeniji programeri

Piše: Se. H.
U posljednje tri godine zabilježen je konstantan porast broja radnih mjesta i kako pokazuju analize portala Posao.ba za 2017. godinu, najtraženiji su prodavači, konobari i frizeri.

Kako je saopćeno na današnjoj konferenciji kompanije Kolektiv/Posao.ba u Sarajevu, konkursi za poslove se najviše raspisuju u najvećim gradovima BiH. Najveća ponuda poslova je na području Sarajeva (37,9 posto), što predstavlja rast od 7,9 posto u odnosu na isti period prošle godine, slijedi Banja Luka s udjelom od 10,3 posto, a zatim Tuzla i Mostar sa po 7,9 posto udjela.

Prema broju objavljenih pozicija, u prvoj polovini 2017. godine povećana je potražnja za frizerima, konobarima i prodavačima. Među 10 najtraženijih zanimanja u ovoj godini nalaze se još call-agent, komercijalista, programer, kuhar, stjuardesa, vozač i zaštitar, a najplaćenija zanimanja u ovoj kategoriji u prva tri mjeseca su programer (1.350 KM) i komercijalista (800 KM), dok su se za ostala najtraženija zanimanja plate kretale od 500 do 550 KM.

Najviše konkursa raspisuje se u kategorijama komercijale, obrazovanja, zanatskih usluga, ugostiteljstva, ekonomije, građevinarstva i informatike, a vještine na kojima poslodavci insistiraju su poznavanje stranih jezika (najviše je tražen engleski jezik), poznavanje rada na računaru i posjedovanje vozačke dozvole.

"Sve veći broj stranih kompanija razmatra regrutaciju kvalifikovane radne snage iz BiH, a posebno mladih ljudi koji poznaju strane jezike, što se posebno odnosi na engleski, njemački, ali i talijanski jezik", rekla je direktorica operacija kompanije Kolektiv Mersiha Mehić.

U toku godine zabilježena je kontinuirana potraga za medicinskim osobljem s mjestom rada u Njemačkoj, a najveći broj drugih oglašenih pozicija u inozemstvu se odnosio na pozicije u sektoru usluga podrške klijentima u Češkoj. Tako je od početka godine već 500 kandidata prošlo intervju, a njih 30-ak je već zaposleno.

"Uporedili smo broj objavljenih poslova za protekle tri godine i uvidjeli da broj radnih mjesta bilježi kontinuiran rast od 10 posto godišnje", naglasila je voditeljica projekata kompanije Kolektiv Nermana Ajanović.