{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel traži bolje radne uvjete u Njemačkoj

F
21.6.2011. u 11:38
0
0
Merkel traži bolje radne uvjete u Njemačkoj
0
Merkel traži bolje radne uvjete u Njemačkoj
Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel smiruje ton u debati o olakšanom ulasku stranih stručnjaka, koji nedostaju Njemačkoj i apelira na privredu da za svoje potrebe traže radnike prvenstveno u samoj Njemačkoj, javljaju danas lokalni mediji.
Merkel je, dva dana pred susret vlade, sindikata i poslodavaca, povodom velikog broja onih koji su dugo nezaposleni, rekla da ne može svako od takvih ljudi postati stručnjak i, istovremeno, pozvala firme da se intenzivinije pobrinu za starije radnike, migrante i za usklađivanje posla i porodice.

Merkel je, takođe, zatražila bolje radne uvjete u Njemačkoj.

''Naši dobro obrazovani kadrovi moraju imati perspektivu'', rekla je Merkel, a mediji najavljuju da će njen kabinet sutra odlučivati o konceptu za rješenje problema nedostatka stručne radne snage u Njemačkoj.

Njemačka privreda je u usponu, nezaposlenost opada i u 83-milionskoj naciji, kako pokazuje statistika, ima manje od tri miliona nezaposlenih. Zemlji, kažu stručnjaci, ne nedostaju samo visokokvalifikovani radnici, već i zanatlije.

Predsjednik Saveza zanatlija Oto Kencler izjavio da je sve teže naći školovanu radnu snagu, dok se firme žale na nedovoljne kvalifikacije kandidata na konkursima, javljaju mediji.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: