Poslovna mreža
13

LinkedIn sve popularniji u BiH, trenutno ima 210 hiljada korisnika

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vodeća svjetska poslovna društvena mreža LinkedIn postaje sve popularnija i u Bosni i Hercegovini. Prema dostupnim podacima, LinkedIn trenutno koristi 210 hiljada korisnika u našoj zemlji.

LinkedIn je pokrenut još davne 2003. godine, a trenutno najviše korisnika ima iz Sjedinjenih Američkih Država, čak 149 miliona. Na drugom mjestu je Indija sa 49, a treća Kina sa nešto više od 40 miliona aktivnih korisnika. Slijede Brazil, Velika Britanija, Francuska... LinkedIn trenutno ima skoro pola milijarde korisnika u cijelom svijetu.

Bosna i Hercegovina trenutno ima 220 hiljada korisnika na LinkedInu, što ovu mrežu čini jednom od popularnijih u našoj zemlji s obzirom da je ograničena samo na poslovne korisnike. Sve više korisnika iz Bosne i Hercegovine ima svoj profil na LinkedInu sa uredno popunjenim CV-jem, dok mnoge kompanije na LinkedInu imaju i svoje vlastite stranice. Tako, i Klix.ba možete pratiti odnedavno i na LinkedInu.

Inače, LinkedIn je poslovna društvena mreža koja okuplja ljude koji traže posao i kompanije koje traže zaposlenike.

U decembru 2016. društvenu mrežu LinkedIn je kupio Microsoft za 26 milijardi američkih dolara, što najveća Microsoftova akvizicija ikad.