Posao
0

Kako se suočiti sa odbijanjem

Sarajevo-x.com
Mnogi poslovi sobom donose i suočavanje sa raznom vrstom odbijanja. Bilo da se prodajom bavite ili tragate za poslom, odbijanje na koje će te naići je neizostavan dio života. Pokušajte ne shvatiti odbijanje ozbiljno. Na Interentu smo za vas pronašli listu savjeta koji će vam pomoći da prevaziđete problem odbijanja na poslovnom planu.

1. Prihvatiti odbijanje

Nastojte prihvatiti činjenicu da ćete biti odbijeni. Što se više budete trudili ubijediti nekoga u proizvod koji prodajete, na više odbijanja ćete naići. Istinski se možete radovati uspjehu onda kada vam se predoči brojno stanje prodaje, ili npr. ponuda za posao.

2. Odbijanje kao igra brojeva

Gledajte na odbijanje kao na igru brojeva. Što više poraza budete doživjeli, više uspjeha vas eventualno čeka. Izmijenite malo pristup i pokušajte ustanoviti da li vam drugi vid komunikacije može pomoći da dobijete ono što želite. Budite fleksibilni kako biste bili uspješni.

3. Promijeniti pristup

Ukoliko 300 puta pošaljete CV, tri puta ćete dobiti više odgovora nego ako ga pošaljete 100 puta. U svakom slučaju, ako biografije šaljete isključivo mailom, možda to ne bude dovoljno da dobijete i posao. U tom slučaju, morat ćete promijeniti pristup i telefonskim putem ili direktnim kontaktom sa budućim poslodavcem ostvariti komunikaciju.

4. Obratiti pažnju na feedback

Ako niste izabrani za posao ili niste dobili ponudu koju ste željeli, pokušajte saznati zašto je to tako. Zapitajte se na koji način možete poboljšati pristup i šta možete promijeniti. Obratite pažnju na feedback.

5. Nagraditi se

Nagradite se tokom iscrpljujućeg procesa. Ukoliko se bavite prodajom, kupite si novi mobitel ili drugu spravicu koju odavno priželjkujete za sebe. Dobro se zabavite sa prijateljima. Proslavite uspjeh na način na koji vi to želite. Pokušati "prodati" svoje kvalitete nije nimalo lako i vi stoga zaslužujete odmor.

6. Imati povjerenja u postignuti uspjeh

Imajte povjerenja u sebe i svoje sposobnosti. Napredovat ćete zasigurno. Budite ponosni postignutim uspjesima koji se daju bolje sagledati u određenoj vremenskoj perspektivi. Sa drugim pričajte o svojim pobjedama i neka vam oni daju povratnu informaciju i tako unaprijede vaš rad.