Posao
0

Kako se pripremiti za novu radnu sedmicu

Sarajevo-x.com
Zbrka koju svako od nas ima nedjeljom zbog priprema za novu radnu sedmicu, uz nekoliko sitnih savjeta može se lakše prevazići. Pa iako vam planiranje nije baš drago, činjenica je da što bolje isplanirate svoje aktivnosti, proživjet ćete manje stresa i povratiti osjećaj kontrole nad situacijom.

Istraživači nemaju dvojbi: "Pripremanje za posao je dugoročno ulaganje u vaše zdravlje." Ovo su neki od savjeta koje vam nude da lakše prevaziđete sve što radna sedmica sa sobom nosi.

Sve je u stavu

Sreća je izbor, kažu naučnici, zato izaberite da ćete biti sretni i zadovoljni, organizovani i strastveni prema poslu. Ne dajte da vam pomisao na nadređenog ili zahtjevnog klijenta usmjeri raspoloženje prema lošem.

Isplanirajte šta ćete jesti

Dogovorite šta ćete jesti za večeru kad stignete kući, ali isplanirajte i obroke u toku radne sedmice. Neka i ukućani učestvuju u predlaganju. Činjenica je da se velika mentalna energija nakon 3 popodne utroši u razmišljanje o tome šta spremiti/kupiti za večeru, a ta energija bi se mogla bolje iskoristiti za obavljanje posla.

Kako najbrže stići kući

Vozite desnom trakom kako bi smanjili stres i brže stigli kući.

Ustanite 15 minuta ranije

Iskoristite ovo dodatno vrijeme da sebi pripremite ugodan, relaksirajući doručak. Ovo je bolje nego trčanje na vrata sa zalogajem u ustima. Što ugodniji bude početak vašeg dana, to ćete se bolje nositi sa stresom.

Zapisujte

Ako uvijek zaboravljate svoj mobitel ili novčanik na poslu, ne bi bilo loše da napravite listu stvarčica koje obično nosite sa sobom. Ovaj spisak možete zakačiti u svom autu tako da ga uvijek vidite kad krećete. Možete napraviti i kalendarčić koji zakačite na frižider da svi ukućani na njega zapisuju svoje dnevne aktivnosti. Tako ćete znati gdje su u toku dana i kakvi su im planovi.

Najprije završite najvažnije

Od 9 do 11 sati smo najproduktivniji. Zato pokušajte najvažnije od tog radnog dana da obavite upravo tad, bilo da su to polsovni sastanci ili e-mailovi. Tražite šta vam treba

Svakome je nešto potrebno na poslu, bilo da želi veću kreativnost, veću platu ili nešto drugo. Razmislite šta vam treba da budete sretni. Ako to nemate, postoji opasnost da ćete na poslu biti fizički, ali ne i mentalno prisutni.

Ponudite svoju pomoć

Dok tražite bilo šta od drugih, razmišljajte šta možete uraditi da i vi njima pomognete. Sve što uradite za vaše klijente, kolege ili partnere višestruko će vam se vratiti. Moći ćete tražiti ili očekivati njihovu pomoć kad vam najviše zatreba.

Prestanite kukati

Na taj način traćite energiju, a to vam sigurno ne treba. Preispitajte se i zaključite da li vam to pomaže. Uvidjet ćete da time samo podižete nivo stresa i ništa više.

Prihvatite da ono što ste isplanirali ne mora biti konačno Ovako ćete postati fleksibilniji i otvoreniji za promjene. Planiranje jeste dobro, ali to ne znači da će se stvari zaista odigrati kao što je isplanirano.