Posao
0

Kako prihvatiti kritiku

Sarajevo-x.com
Kada se radi o kritici upućenoj vama, bilo da ona dolazi od članova porodice ili radnog kolektiva, uvijek postoji više od jednog načina rješavanja napetosti. Na Interentu smo za vas pronašli nekoliko načina prihvatanja kritike kao dobronamjernog korektiva vašeg rada ili ponašanja.

Utvrditi motivaciju

Najprije trebate utvrditi motivaciju osobe koja vam upućuje kritiku. Izuzetno je važno razlikovati kritiku kojom vam osoba želi pomoći i korigovati vaš rad i kritiku kojom vas neko želi diskreditirati bez valjanog razloga. Ukoliko ste napeti i emocionalno reagujete na upućenu vam kritiku, teško je objktivno ustanoviti razloge koji stoje iza kritike. U svakom slučaju, neophodno je dobro promisliti o novnonastaloj situaciji.

Znati prihvatiti kritiku

Imajte na umu da niko nije savršen i da ljudi jednostavno griješe. Ukoliko elementi kritike mogu poboljšati vaš rad ili ponašanje, pokušajte gledati na kritiku što je pozitivije moguće jer ona vam može pomoći da ostvarite manji napredak. Važno je ne prihvatati kritiku suviše lično i ne dozvoliti da vas ona obeshrabri u daljem radu i napredovanju.

Odbaciti lažne hvalospjeve

Pokušajte shvatiti da neće svi zauzeti vašu tačku gledišta. Ukoliko protraćite vrijeme slušajući druge kako vam udovoljavaju i blago vas kritikuju, teško da ćete uspjeti ostvariti išta značajnije u svom životu. Sjetite se bilo koje slavne osobe i vidjet ćete da su mnogi u procesu napredovanja nailazili na brojne kritike. Ne očekujte da ćete jednostavno i brzo preći preko kritike, ali tokom vremena doživljavat ćete je manje emocionalno i manje lično.