Posao
0

Kada reći ne jednoj poslovnoj ponudi?

Sarajevo-x.com
Žarko želite posao, kao i ostvarenje karijere? Postoje poslovi, tačnije situacije, u kojima obavezno recite ne poslodavcu jer ćete u suprotnom izgubiti vrijeme, moguće je i samopouzdanje, a dobiti jedino frustraciju i stres. Osim ako vam novac nije prijeko potreban, imajte na umu sljedeće probleme - kako biste izbjegli katastrofu.

1. Ne govore vam šta je tačno vaš posao To je prvi znak da se trebate udaljiti od te firme. Bilo koji direktor ili šef, ukoliko raspisuje konkurs i traži poslodavca, mora tačno znati za koju poziciju traži uposlenika. Ukoliko to nije tako, onda znači da je posrijedi neka prevara. Logično je da, ukoliko ste aplicirali na neko mjesto, onda ono ima i opis poslovnog djelovanja. Poslodavac koji vam ne odgovara na pitanja šta ćete tačno raditi nije ozbiljan niti profesionalan, stoga odbijte posao i nemojte žaliti.

2. Brže otpuštaju radnike nego što ih primaju Ne ulazeći u pravnu sferu po kojoj takve stvari nisu legalne, firma koja je otpustila više radnika nego što ih uspijeva primiti i zadržati - zasigurno propada. Nikada se ne zaboravite raspitati o firmi u koju aplicirate, a tokom intervjua pazite na ono to vam poslodavac govori. Ako više priča o "pogreškama" ljudi koji su tu radili prije vas i zbog kojih ih je otpustio - bježite glavom bez obzira!

3. Novac im je jedina važna stvar Poslodavac koji vas zasljepljuje novcem govoreći vam o velikim ciframa koje ćete zarađivati radeći u njihovoj kompaniji sigurno ima mnogo toga za sakriti. Može vam se sve činiti legalno i čisto, ali ubrzo ćete se uvjeriti da je u opisu vašeg posla i ono što bi vam zakon odmah zabranio.

4. Posao je naš život Firma u kojoj niko od zaposlenih nema vlastiti život je firma koja će "samljeti" vaš privatni život i uvući vas u svoju "novu porodicu". Osim ukoliko vam se takav način rada sviđa, najbolje bi bilo da takve poslove zaobiđete. Ubrzo ćete se uvjeriti da je "poslovna porodica" nešto najgore što vam se dogodilo, a sav novac ovog svijeta neće moći nadomjestiti vašu slobodu, prijatelje, dečka/djevojku i porodicu.