Posao
0

Jeste li prestari za posao?

Sarajevo-x.com
Postoje zanimanja kojima se možete baviti i do 101 godine, ali i poslovi u kojima odete u penziju sa 33. Ako ste prešli određenu dobnu granicu, to ne mora značiti da ste fizički ili psihički nesposobni da izvršavate zahtjeve koje posao pred vas postavlja. Možda samo vaš poslodavac treba promjenu.

Neki stariji radnici su žrtve diskriminacije, neki volonterski ostaju na svojim radnim mjestima samo da bi zadržali osjećaj korisnosti. Pa ipak, kako znati jeste li prestari za neki posao?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje, slažu se stručnjaci. Neki sektori su otvoreniji za starije radnike, neki baš i ne.

Procijenite svoje zanimanje

Lakše je biti 80-ogodišnji novinar nego 80-ogodišnji vozač autobusa. Doktorima, advokatima, računovođama, muškarcima i ženama koji rade u vlastitoj kompaniji i vode vlastiti biznis imaju veće šanse da ostanu raditi puno radno vrijeme i u starosti. Prednost ovakvog posla je što sami sebi mogu određivati uslove i radno vrijeme.

Kako vrijeme prolazi, statistike pokazuju da se sve manji broj ljudi penzioniše oko 60. godine. 1985. godine 18% njih je radilo, a 2005. čak 29%.

Uvjerite ih da možete

Postavlja se pitanje postoji li dob nakon koje se ne može obavljati posao u punom kapacitetu, odnosno raditi puno radno vrijeme. Istarživanja pokazuju da se dvije trećine starijih radnika suočava sa diskriminacijom po pitanju svojih godina na radnom mjestu. Mlađi uposlenici su poželjniji, a starijima treba više vremena da nađu novi posao, čak i kod kompanija koje se predstavljaju kao voljne da zaposle starije, tvrdeći kako cijene njihovo iskustvo.

Većina poslodavaca se boji da bi stariji radnici mogli biti manje kompetentni kad je u pitanju tehnika, da teže uče nove stvari, te da bi njihovi zdravstveni troškovi mogli biti veći ako ih angažuju za neki posao.

Investiranje u iskustvo

Ako neko ima 50 godina, nije star za posao, kaže direktorica kompanije AARP Deborah Russell, tvrdeći da ta osoba može raditi još 15 godina, a to je veliko ulaganje u kompaniju.

Ako imate dovoljno psihičke i fizičke snage da se bavite nekim poslom, pa bio on i posao pilota, zašto to ne biste radili? - stav je Russellove.

Ne napuštajte posao

Šta stariji radnici mogu uraditi kako bi se izborili protiv stereotipa i mitova? Stručnjaci savjetuju: ako želite raditi u penziji, nemojte onda ni ići u penziju. Ako i napustite neki posao, probajte prethodno naći drugi kako ne biste izvisili. Tehnologija se mijenja, to je činjenica, zato je bitno da pratite te promjene. Takođe, uzmite u obzir da su današnji intervjui za posao različiti od onih od prije 40 godina. Vjerovatno ćete morati razgovarati s nekim ko je mlađi od vas.