Posao
0

Izborite se za bolju platu

Sarajevo-x.com
Briljirali ste na prvom intervjuu, impresionirali potencijalne poslodavce svojim poslovnim dostignućima, vještinama i entuzijazmom, a sada ste pozvani na drugi intervjuu. Znate da vas žele primiti u svoj tim, ali vi želite veću platu od one koju bi vam oni ponudili. AskMen.com vam nudi savjete kako uvjeriti ključne osobe da vam ponude bolju početnu platu, bez opasnosti da ćete izgubiti željeni posao.

Sve je u pripremi, vašem stavu i prezentaciji.

Uradite domaću zadaću

Saznajte što više o rasponu plata u kompaniji koja vas želi uposliti, kao i iznos prosječne plate u datoj industriji. Ipak, imajte na umu da sindikalna ograničenja ne daju dovoljno slobodnog prostora za dogovaranje vaše plate, neovisno o tome koliko univerzitetskih diploma posjedujete.

Morate imati jasnu ideju koja je to donja granica ispod koje ne želite ići, kada je riječ o početnoj plati. Unaprijed sve izračunajte i odlučite dokle ste spremni popustiti. Nema svrhe uzalud trošiti vlastito i njihovo vrijeme, intervjuisanjem za slabo plaćen posao u kompaniji ili industriji koja vam ni u budućnosti neće moći pružiti platu koju zaslužujete.

Sačekajte da poslodavac prvi spomene platu

Izbjegavajte da vi prvi predložite visinu plate koja vama najviše odgovara. Svakako naglasite da ste zainteresirani za obostrano koristan odnos u kompaniji i da ćete prihvatiti novi posao, ako vam ponude prihvatljiv kompenzacijski paket. Ako osjetite pritisak, otkrijte željenu visinu plate, ali naglasite da ste spremni raspravljati o tome. Jasno i hrabro recite što želite, a zatim riječ prepustite drugoj strani i pažljivo slušajte.

Budite razumni

Uradili ste domaću zadaću kada je visina plate u pitanju i vrlo dobro znate da vam je potencijalni poslodavac ponudio nisku platu. Kako možete podići visinu plate? Ako kažete da želite 10% veću platu od ponuđene, možda ćete se morati zadovoljiti sa jedva 5% većom platom. Nemojte započinjati sukob. Ukoliko odustanete od poslovne ponude, mogu se desiti dva scenarija: neko će vas nazvati iz kompanije i reći da su vam ipak odlučili dati platu koju želite ili će jednostavno zatvoriti vaš dosije i uposliti nekoga drugog, jer ste im vi djelovali kao pohlepna, arogantna i prezahtjevna osoba.

Budite spremni na određene ustupke

Ukoliko želite baš taj posao, razmotrite opciju da pristanete na platu koja vam se nudi, ali uz dodatne bonuse za određene uspjehe. Budite spremni da te bonuse tačno definirate. Novac je važan, ali morate razmisliti o cjelokupnom kompenzacionom paketu. Pregovarajte o ostalim detaljima i beneficijama, a konačni dogovor zatražite i u pisanoj formi. Svakako se raspitajte i o učestalosti mogućeg povećanja plate. Budući da se radi o pregovorima, vaš cilj je kreiranje win-win situacije, tj. koristi za obje strane.

Naglasite prednosti vještina koje posjedujete

Kada budete pričali o svom posljednjem radnom mjestu, navedite sva svoja dostignuća. Kvantificirajte vlastiti poslovni uspjeh, sa aspekta snižavanja troškova, povećanja produktivnosti i ukupnog doprinosa razvoju kompanije. Ovo će pomoći osobama koje vas intervjuišu da prepoznaju koristi vašeg pridruživanja njihovom timu, zbog čega neće oklijevati da vam ponude platu koja bi vas u potpunosti zadovoljila.

Ne trepćite

Pažljivo slušajte dok vaš potencijalni poslodavac izlaže osnovne uslove radnog mjesta za koje ste aplicirali. Kada počne govoriti o visini vaše buduće plate, klimnite glavom kako biste mu dali do znanja da pažljivo slušate, ali se suzdržite od komentara. Ukoliko ste se potencijalnom poslodavcu predstavili u naboljem mogućem svjetlu i predočili čvrste dokaze svojih sposobnosti i vrijednosti, on će se zabrinuti, ako primijeti da vas visina plate nije nimalo impresionirala. U tih nekoliko ključnih trenutaka visina plate bi mogla značajno porasti.