Posao
0

Italija ove godine treba 250 hiljada stranih radnika

FENA
Italija u ovoj godini ima potrebu za 250 hiljada radnika iz zemalja izvan Evropske unije, među kojima i iz Hrvatske, te je od ponedjeljka pri ministarstvu unutarnjih poslova otvorena procedura prijavljivanja ulaska 80.000 sezonskih radnika, nakon što je zaključeno prijavljivanje 170.000 nesezonskih.

Poslodavci preko internet stranice ministarstva unutarnjih poslova prijavljuju svoje potrebe za sezonskom radnom snagom, koja će biti korištena u talijanskim regijama.

Sezonski radnici mogu biti pozvani iz zemalja nečlanica EU (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Indija, Pakistan, Bangladeš, Šri Lanka, Ukrajina, Tunis, Albanija, Maroko, Moldavija i Egipat) za rad u regijama Campania (koja traži 9.500 radnika), Lazio (7.500), Emilia Romagna (7.000), Puglia i Veneto (po 6.500), Calabria (6.400) itd. Najviše sezonskih radnika je angažirano u poljoprivredi, turizmu i građevinarstvu.

U Italiji ima oko tri miliona (stalnih i sezonskih) stranih radnika iz 155 zemalja. Mnogi ne rade samo u poljoprivredi, već i na mjestima na kojima su ranije gotovo isključivo radili Talijani, kao što su pizzerije, u kojima je sada ostalo vrlo malo Talijana koji pripremaju najčuvenije talijansko jelo, javlja Hina.

Prošle godini su strani radnici u Italiji uputili ukupno više od četiri milijarde eura svojim obiteljima u zemljama iz kojih dolaze, što je velik iznos koji su mogli uštedjeti.