{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inteligencija nema veze sa bogatstvom

S
28.4.2007. u 15:08
0
0
Inteligencija nema veze sa bogatstvom
0
Inteligencija nema veze sa bogatstvom
Prema najnovijem američkom istraživanju inteligencija nema nikakve veze sa blagostanjem, tj. osobe sa niskim kvocijentom inteligencije (ispod prosjeka) mogu biti jednako bogate kao i osobe sa visokom inteligencijom.
"Ljudi se ne uspijevaju obogatiti jer su pametni", kazao je Jay Zagorsky, istraživač sa Univerziteta u Ohiju čiji je rad sredinom ove sedmice objavljen u naučnom magazinu 'Intelligence'.

U pomenutom istraživanju korišteni su podaci prikupljeni ispitivanjem 7,403 Amerikanaca od 1979. godine pa do danas. Prema odgovorima iz 2004. godine, osobe koje su sada u srednjim 40-tim godinama nisu pokazale nikakvu povezanost njihovih intelektualnih sposobnosti i sposobnosti za zarađivanje novca.

"Vaš IQ nema nikakve veze sa bogatstvom koje steknete, kao što vas super-pamet ne može zaštiti od mogućih finansijskih poteškoća", dodao je Zagorsky.

Nova studija je samo potvrdila prethodnu studiju koja je pokazala da inteligentnije osobe mogu zaraditi više novca, ali i da postoji razlika između visoke zarade i ukupnog blagostanja.

"Prosječna razlika u prihodima osobe sa normalnim IQ (100) i osobe sa visokim IQ (130) trenutno godišnje iznosi između 6.000 i 18.500 dolara. Ali, kada posmatramo cjelokupno blagostanje i mogućnost finansijskih poteškoća, osobe sa niskim ili normalnim IQ bolje su prošle u odnosu na super inteligentne osobe", objasnio je voditelj studije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: