Posao
0

Inteligencija nema veze sa bogatstvom

Sarajevo-x.com
Prema najnovijem američkom istraživanju inteligencija nema nikakve veze sa blagostanjem, tj. osobe sa niskim kvocijentom inteligencije (ispod prosjeka) mogu biti jednako bogate kao i osobe sa visokom inteligencijom.

"Ljudi se ne uspijevaju obogatiti jer su pametni", kazao je Jay Zagorsky, istraživač sa Univerziteta u Ohiju čiji je rad sredinom ove sedmice objavljen u naučnom magazinu 'Intelligence'.

U pomenutom istraživanju korišteni su podaci prikupljeni ispitivanjem 7,403 Amerikanaca od 1979. godine pa do danas. Prema odgovorima iz 2004. godine, osobe koje su sada u srednjim 40-tim godinama nisu pokazale nikakvu povezanost njihovih intelektualnih sposobnosti i sposobnosti za zarađivanje novca.

"Vaš IQ nema nikakve veze sa bogatstvom koje steknete, kao što vas super-pamet ne može zaštiti od mogućih finansijskih poteškoća", dodao je Zagorsky.

Nova studija je samo potvrdila prethodnu studiju koja je pokazala da inteligentnije osobe mogu zaraditi više novca, ali i da postoji razlika između visoke zarade i ukupnog blagostanja.

"Prosječna razlika u prihodima osobe sa normalnim IQ (100) i osobe sa visokim IQ (130) trenutno godišnje iznosi između 6.000 i 18.500 dolara. Ali, kada posmatramo cjelokupno blagostanje i mogućnost finansijskih poteškoća, osobe sa niskim ili normalnim IQ bolje su prošle u odnosu na super inteligentne osobe", objasnio je voditelj studije.