Izlaz iz beznađa
65

IKEA planira otvoriti tvornicu i zaposliti izbjeglice u jordanskom kampu

Klix.ba
Švedska kompanija IKEA, poznata po proizvodnji namještaja, ovog ljeta planira otvoriti fabriku u izbjegličkom kampu u Jordanu.

Ta fabrika dio je njihovog dugoročnog plana zapošljavanja 200.000 ljudi koji su u nepovoljnom položaju širom svijeta kroz programe socijalnog poduzetništva.

Centri u Jordanu trebali bi biti u funkciji od augusta i zaposliti sirijske izbjeglice i Jordance u proizvodnji pletenih proizvoda, uključujući tepihe, jastuke i prekrivače za krevete.

IKEA će proizvodne centre izgraditi i opremiti, a u njima će se praviti ručno rađeni predmeti.

Švedski gigant sklopio je partnerski ugovor sa fondacijom Jordan River, nevladinom organizacijom koju je osnovala kraljica Ranija i koja će upravljati objektima te zapošljavati za početak 100 ljudi. Kasnije je plan broj proširiti na 400 i to u toku od dvije godine. Pola radnika bit će izbjeglice, a pola lokalno stanovništvo.

Projekt prati niz sličnih društvenih aktivnosti za zajednice širom svijeta. Ambiciozna firma već direktno i indirektno zapošljava oko milion ljudi, a kroz slične projekte u narednih 10-15 godina planira i dodatnih 200.000.

Organizacijama koje su premale da bi zadovoljile Ikeine stroge smjernice za dobavljače nude poslovni model, mogućnosti učenja, jednostavne vještine o planiraju proizvodnje i vlastite pripreme za izvoz roba.

U sljedećih nekoliko sedmica poslat će svoj dizajnerski tim u Jordan kako bi za početak definisali vrste proizvoda koji se tu mogu proizvoditi.