Posao
102

Forum "Koga je zaposlio biro?": Najveći problem nije nezaposlenost, već neaktivnost

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Forum o zapošljavanju mladih pod nazivom "Koga je zaposlio biro?" održava se danas u Sarajevu, a organiziran je u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku vlade Švicarske.

Današnji forum je šesti po redu, a kao i u prethodnim akcent je stavljen na probleme u bosanskohercegovačkom društvu.

Rukovodilac YEP-a Ranko Markuš je istakao da se učesnici foruma trude donijeti konkretne zaključke i raditi na njihovom provođenju u djelo.

Na današnjem forumu bit će razgovarano o ulozi biroa za zapošljavanje. Markuš kaže da nezaposlenost nije najveći problem u BiH, nego da je to neaktivnost.

"Broj neaktivnih u BiH je veći od broja aktivnih. Od radno sposobnih 2,5 miliona, trećina je zaposlena, dvije trećine nezaposlene ili neaktivne. Samo 1,1 milion je aktivan, od kojih je 800.000 zaposleno, a 300.000 nezaposleno", navodi Markuš.

To uzrokuje novi paradoks bh. ekonomije, visoka je nezaposlenost, a poslodavci imaju problem da nađu radnike, jer su nezaposleni nedovoljno obučeni ili nisu motivirani da traže posao.

Zbog toga je neophodna efikasna savjetodavna funkcija koja će izdvojiti osobe koje zaista traže posao i pomoći im da ga i pronađu, od onih koji ga zapravo i ne traže.

Podsjetio je da je na prvom forumu uzeto u razmatranje ko iz oblasti zapošljavanja može pomoći mladim ljudima. Na drugom forumu je dogovorena implementacija startup fonda u Tuzlanskom kantonu u vrijednosti 350.000 KM. Na trećem je dogovoreno kako povećati broj mogućnosti za mlade.

Na četvrtom Forumu je dogovoren razvoj mogućnosti za mlade, te je organizirana implementacija lokalnih inicijativa vrijednosti više od 400.000 KM u gotovo 150 radnih mjesta za mlade.

Na petom forumu je razgovarano o štetama koje su prozrokovale poplave.