Posao
0

Fleksibilnim radnim vremenom do najvećih poslovnih uspjeha

Sarajevo-x.com
Zamislite ured u kojem nijedan sastanak nije obavezan i uposlenici mogu doći i otići kada žele ukoliko obave posao na vrijeme.

"Predobro da bi bilo istinito“, većina uposlenika bi sigurno rekla, međutim knjiga koja se bavi rezultatima ovakvog radnog okruženja nije fikcija. Čak štaviše, autori Cali Ressler i Jody Thompson utemeljili su novi koncept radeći za lanac konzumenata elektronike Best Buy Co Inc, koja sad razvija pravo izbora za oko 3.000 od 4.000 korporativnih službenika.

U knjizi pod nazivom "Why Work Sucks and How To Fix It“, Ressler i Thompson su ustanovili da je vrijeme, ili vremensko raspoređivanje zadataka ono što liječi mnoge rane korporacijskih uposlenika.

Često, po njihovom mišljenju, kompanija tretira uposlenike kao djecu nesposobnu za rad bez nadgledanja, dok s druge strane unapređuje osrednje uposlenike samo zato što provode mnogo vremena za svojim radnim stolom. U međuvremenu, konvencionalno radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8h do 17h ne služi potrebama mnogih klijenata.

U radnoj sredini orijentiranoj ka postizanju boljih rezultata (ROWE) kompanija se fokusira isključivo na performansi, a manje na vremenskom rasporedu rada ili politici poslovanja firme. U Best Buyu produktivnost je narasla, a nekolicina uposlenika koje je kompanija željela zadržati su otišli, iako je stopa prihoda narasla.

Službenicima je dozvoljeno da rade posao od kuće ili iz Starbucksa, rano ujutro ili kasno naveče. Jedan od pokazatelja ROWE-a je da osoba koja odlazi kući u 14h ne odlazi prerano, dok druga osoba koja dolazi u to vrijeme ne kasni na posao.

Knjiga uključuje i priču e-learning specijalistkinje koja se budi bez budilice a dio posla obavlja kući ispred TV seta. Ova uposlenica je tako bila u mogućnosti provesti više vremena sa svojim sinom.

Autrori studije su odlučili primijeniti koncept ROWE-a na male finansijske servise kompanija u Wisconsinu putem CuktureRx-a, firme koju su sami osnovali. "Usavršili smo ROWE za potrebe današnjeg radnog okruženja“, izjavio je Ressler, "ali znamo da se njegovi elementi mogu primijeniti na bilo koju kompaniju u zemlji i širom svijeta“.

Sa ROWE-om u njegovom začetku, nesretni uposlenici mogu pribjeći novim metodama. Srećom, nekoliko novih knjiga nude neka rješenja, objavio je Reuters.