Posao
0

"Eda" predstavila projekt Liberalizacija tržišta rada

FENA
Problemi s kojima se Bosna i Hercegovina suočava na tržištu rada već dugi niz godina zahtijevaju unapređenje postojećeg sistema, uz uvođenje novih rješenja s ciljem stvaranja fleksibilnijeg i liberalnijeg tržišta rada.

Konvencija 181 Međunarodne organizacije rada (International Labour Organization - ILO), koja je ratifikovana u januaru 2010. godine, upravo pruža određene smjernice uvodeći u sistem privatne agencije za zapošljavanje na ravnopravniji način u odnosu na prethodni period.

Slobodanka Dukić, vođa projekta "Liberalizacija tržišta rada“, istakla je da Konvencija 181 Međunarodne organizacije rada zagovara bolji položaj privatnih agencija za zapošljavanje, ne zapostavljajući pritom ulogu javnih službi za zapošljavanje i potrebu za značajnijom saradnjom između javnih službi i privatnih agencija za zapošljavanje kako bi se na taj način povećala djelotvornost njihovog rada i povećala zaposlenost.

Dugoročni cilj projekta je dinamizacija i povećanje fleksibilnosti, efektivnosti i efikasnosti tržišta rada u oba bh. entiteta, prvenstveno kroz adekvatnije reguliranje uloge privatnih pružalaca usluga posredovanja i podrške zapošljavanju, kao i kroz omogućavanje jednakog pristupa javnim sredstvima za privatne pružaoce usluga posredovanja i podrške pri zapošljavanju.

U zemljama EU privatne agencije za zapošljavanje imaju sve veću ulogu u posredovanju u zapošljavanju, savjetovanju o izboru posla (profesionalna orijentacija) i stručnom osposobljavanju i pripremi za zapošljavanje.

To potvrđuje podatak da privatne agencije za zapošljavanje u EU posreduju u zapošljavanju oko sedam miliona radnika godišnje.

Očekuje se da će integracija preporuka Konvencije u domaće zakonodavstvo dovesti do stvaranja jedne nove industrije čiji će zadatak biti usklađivanje ponude i tražnje na tržištu rada, naročito za osobe koje prvi put traže zaposlenje ili osobe s nižim kvalifikacijskim vještinama, rečeno je na predstavljanju ovoj projekta koji je danas organizirala Razvojna agencija "Eda“ iz Banje Luke.