Posao
174

Drugi Business café: Najavljeno otvaranje centra za preedukaciju u informatičare

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Agencija Global Market Solutions (GMS) organizirala je danas u Sarajevu drugi Business café, događaj na kojem su poduzetnici/menadžeri razmijenili svoje poslovne priče, promovirali vlastiti business, ali i druge poslovne informacije.

Cilj ovog neformalnog druženja privrednika, kojem su prisustvovali predstavnici više od 50 uspješnih bh. kompanija, kao i na prethodnom, u decembru 2013., jeste motivacija poduzetnika i njihovo poslovno uvezivanje, uz razmjenu znanja.

Prema riječima izvršne direktorice Agencije Global Market Solutions, Amre Hašimbegović, Business café razotkriva tajne uspješnih poduzetnika/menadžera, koji su uprkos ekonomsko-političkoj kompleksnosti BiH uspjeli ostvariti zavidne poslovne rezultate.

Govornici drugog Business caféa bili su Milad Čerkić i Damir Ibrišimović, osnivači kompanije Atlantbh - prve web design i hosting kompanije u BiH osnovane prije 17 godina.

Oni su govorili o skromnim počecima u jednoj garaži, te o radu u podstanarskoj sobi na izradi prvih web stranica, kada IT industrija u BiH gotovo pa nikako nije bila razvijena, kao i o kasnojoj izradi web stranica za velike bh. kompanije, poput Coca-Cole BH ili Bosnalijeka.

"IT industrija u BiH danas može zaposliti daleko više ljudi nego što sada ima u toj grani i mi poduzimamo mjere na tom polju. Radimo na organizaciji jednog obrazovnog centra koji bi trebao raditi preedukaciju osoba i uvesti ih u IT industriju.Taj obrazovni centar pod nazivom "Boot Camp" bi trebao početi s radom na ljeto ove godine i trebao bi godišnje da proizvodi 100 do 200 osoba spremnih za rad u IT industriji", kazao je Ibrišimović.

Organizatori Business caféa ni ovaj put nisu zaboravili na društvenu odgovornost, pa je danas predstavljeno Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo. Predstavnici Udruženja obratili su se prisutnima, a za Udruženje će biti prikupljene i dobrovoljne novčane donacije.

Business café su podržale kompanije BH Telecom, Triglav osiguranje i Domoinvest, a tu su i brojni medijski pokrovitelji.

Na prvom Business caféu predstavnici iz različitih industrija imali su priliku slušati o iskustvima govornika Fadila Novalića, bivšeg direktora Cimosa Gradačac i aktuelnog privatnog poduzetnika i pitati ga za savjet u oblasti koja njih interesuje, a potom i razmijeniti međusobna iskustva za vrijeme priređenog networkinga.