{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dobra biografija otvara vrata poslovnog svijeta

S
24.9.2007. u 14:35
0
0
Dobra biografija otvara vrata poslovnog svijeta
0
Dobra biografija otvara vrata poslovnog svijeta
Kada aplicirate za novi posao, od presudnog je značaja biografija koju dostavljate mogućem poslodavcu. Stoga je od velikog značaja da dokumentacija koju šaljete bude besprijekorna. U tom pogledu pažnja je ključna, a kako biste je usmjerili na pravo mjesto, slijedi nekoliko najčešćih grešaka koje predvidimo prilikom pisanja biografije.
Gramatičke i pravopisne greške

Vaša biografija mora biti gramatički i pravopisno besprijekorna. To je prvo što novi poslodavac saznaje o vama zato sigurno ne želite da vidi kako ste nepažljivi i nepismeni. Provjerite gramatiku i pravopis prije slanja biografije.

Preglednost

U biografiji se navode zaposlenja koja ste do tog trenutka imali. Za tu stavku, bitno je da jasno naglasite vremenski period u kojem ste obavljali određeni posao, naziv firme, ime poslodavca i moguće preporuke te razlog prestanka radnog odnosa. Nemojte pisati kao da osoba koja čita vašu biografiju već sve zna o vama. Budućim poslodavcima morate pokazati da ste sistematični i detaljni.

Preopširni ste

Kada pišete biografiju logično je da želite pokazati svoje najbolje osobine i sve svoje sposobnosti opisati što je bolje moguće. No, morate uvijek imati na umu da je mogući novi poslodavac zaposlena osoba koja ne želi čitati romane o vašem poslovnom životu. Zato neka vaša biografija bude što kraća, što kompaktnija i što jasnija.

Biografija je pretrpana podacima

Pronađite način da sistematički, u skladu sa tačnim vremenskim podacima, poredate sve ono što je bitno. Ne dozvolite da vaša "poslovna lična karta“ djeluje pretrpano i nepregledno. Takva biografija često završava u kanti za smeće.

Pogrešni podaci

Jasno je da pokušavate uvjeriti upravu kompanije u kojoj aplicirate za posao da ste vi savršena osoba za to radno mjesto. Ipak se morate uvijek držati istine i nikada ne navodite pogrešne podatke. Ukoliko ste slagali da ste radili negdje, to će veoma brzo izaći na vidjelo. Mogući poslodavac možda bude provjeravao navode iz biografije, a možda, sasvim slučajno, poznaje poslodavca za kojeg ste slagali da vam je izvjesno vrijeme bio šef. Nemojte se igrati. Budite iskreni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: