Posao
408

Direktor smanjio svoju platu za 90 posto da bi povećao zaradu uposlenika

Klix.ba
Izvršni direktor kompanije Gravity Payments iz Seatllea u SAD-u objavio je da će svaki od njegovih uposlenika godišnje zarađivati najmanje 70.000 dolara, a to planira postići smanjujući vlastitu platu za 90 posto.
Dan Price je u ponedjeljak okupio 120 uposlenika firme na čijem je čelu i saopćio im ove novosti koje za neke znače udvostručenje plate.

Inače, Seattle je u centru debata upravo zbog velikih razlika u platama direktora i radnika, zbog čega je u junu donesena ključna odluka kako minimalna satnica ne smije biti niža od 15 dolara.

Ipak, 30-godišnji Price je otišao korak dalje, te je svoju platu, za koju kaže da je prevelika, snizio u korist radnika. On će svoju godišnju platu koja iznosi milion dolara sniziti na novi minimum - 70.000 dolara.

Price je u izjavi za ABC News kazao: "Moja plata nije bila milion dolara jer mi je toliko trebalo za život, već je to cifra koju bi trebalo platiti da me se zamijeni na mjestu direktora". On je objasnio kako želi da kompanija na čijem je čelu bude održiva i u slučaju da se njemu nešto dogodi.

Independent podsjeća da je Dan Price osnovao kompaniju Gravity 2004. godine, kad mu je bilo samo 19 godina.