Posao
0

Čvrst stisak ruke donosi posao

Sarajevo-x.com
Pametno rezonovanje i umjereno smješkanje ključne su taktike za osobe koje traže posao, ali jednostavan i dobro izveden stisak ruke mogao bi ostaviti najupečatljiviji dojam, sugeriše novo istraživanje.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Iowi su otkrili kako posloprimci sa čvrstim stiskom ruke imaju mnogo više šansi za dobivanje posla, za razliku od kandidata koji bojažljivo stišću ruku poslodavca.

Siguran stisak ruke je, čini se, mnogo važniji od odjeće ili fizičkog izgleda, kada je riječ o dojmu koji aplikant ostavlja na osobu koja ga intervjuiše.

"Otkrili smo da prvi dojam započinje sa stiskom ruke koji određuje atmosferu ostatka intervjua", objasnio je za Reuters George Stewart, jedan od istraživača.

Ovo je također prva studija koja kvantificira važnost dobrog stiska ruke tokom intervjua za posao, a sprovedena je među 98 studenata sa Tippie College of Business, koji su sudjelovali u eksperimentalnim intervjuima za posao sa lokalnim poslovnim predstavnicima.

Osobe koje su vodile intervjue su ocjenjivale cjelokupni nastup studenata, a pet stručnjaka za rukovanje je također odvojeno ocjenjivalo umijeće rukovanja kandidata.

Kasnije je otkriveno da su studenti sa najvišim ocjenama upravo bili i studenti čiji je stisak ruke bio visoko ocijenjen, a pokazali su se i kao veoma otvorene osobe sa odličnim društvenim vještinama.

Studenti sa slabašnim stiskom ruke su percipirani kao manje društvene i impresivne osobe.

"Stisak ruke je jedan od prvih neverbalnih dokaza o cjelokupnom karakteru neke osobe, te nam se upravo taj dojam najviše i ureže u sjećanje", dodao je Stewart.

Prema ovom istraživanju dobar stisak ruke je čvrst i siguran, uz neophodan kontakt očima i energične pokrete prema gore i dolje.