Posao
0

CCI: Konkursi za radna mjesta diskriminatorni i suprotni zakonu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Centri civilnih inicijativa (CCI) su u multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo u četvrtak predstavili rezultate istraživanja i analize objavljenih konkursa za radna mjesta koji pokazuju da su konkursi za radna mjesta diskriminatorni i suprotni zakonu.

CCI je tokom augusta i septembra 2011. godine izvršio analizu 344 konkursa za radna mjesta objavljena u dnevnim novinama i na stranicama agencija za posredovanje pri zapošljavanju, Agencija Spektar i Posao.ba.

"Cilj ovog istraživanja jeste da se utvrdi koja to dokumenta poslodavci zahtijevaju od kandidata koji se prijavljuju na konkurs za radno mjesto, da li dolazi do kršenja zakona, u kojoj mjeri postoji diskriminacija prema učesnicima u konkursnoj proceduri i koje su razlike između poslodavaca iz javnog i privatnog sektora ", rekao je Obren Bjelošević, koordinator kampanje CCI-a.

Anketom je obuhvaćeno 1.165 osoba koje aktivno traže posao, a anketno pitanje je glasilo: "Koliki su, po vašem iskustvu, troškovi prijave na javni konkurs za posao (sa ljekarskim uvjerenjem i uvjerenjem o nekažnjavanju)"?

Odgovori su sljedeći: 39 ispitanika ili 3,3 posto - manji od 30 KM; 285 ispitanika ili 24,5 posto - od 30 do 50 KM; 841 ispitanika ili 72,2 posto - veći od 50 KM.

"Utvrđeno je da 34 posto poslodavaca u javnom sektoru i sedam posto poslodavaca u privatnom sektoru krši zakon o zaštiti ličnih podataka za šta je predviđena kazna od 50.000 do 100.000 KM, traženjem dokumenata koji su zaštićeni spomenutim zakonom", dodao je Bjelošević.

Anketa je pokazala da u javnom sektoru postoji mnogo više interesa za formalno-administrativnom dokumentacijom za čije pribavljanje treba značajna suma novca i kojom se diskriminišu pojedini učesnici u konkursnoj proceduri, nego za stvarnim kvalitetima kandidata.

CCI poziva resorna ministarstva i druge nadležne organe da što hitnije donesu pravilnike ili druge akte kojima će urediti oblast javnih konkursa, tako da budu zaštićeni interesi i zakonska prava svih učesnika u konkursnoj proceduri, a same procedure učine transparentnim, besplatnim i nediskriminatorskim.

Konkursi za radna mjesta trebaju biti besplatni.