Posao
0

Broj nezaposlenih u Njemačkoj u januaru u blagom porastu

FENA
Broj nezaposlenih u Njemačkoj u januaru je porastao manje nego li je to uobičajeno za ovo doba godine, tako da stopa nezaposlenosti sada iznosi 8,7 posto, saopćila je u četvrtak Središnja agencija za zapošljavanje u Nuernbergu.

"Porast broja nezaposlenih je slabiji, što između ostalog treba povezivati s izuzetno blagom zimom u velikim dijelovima zemlje, ali i još uvijek stabilnim gospodarskim rastom", rekao je predsjednik Središnje agencije za zapošljavanje Frank-Juergen Weise.

Broj nezaposlenih u januaru je iznosio 3.659.000, što je za 625.000 manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Weise je naglasio da je stanje na tržištu rada i dalje u fazi oporavka te da će broj nezaposlenih i dalje padati.

"Primjećujemo daljnji rast broja novootvorenih radnih mjesta, a i potražnja za radnom snagom je i dalje na stabilnoj visokoj razini", naglasio je direktor Središnje agencije za zapošljavanje.

Weise je naglasio kako agencija za 2008. očekuje daljnji pad broja nezaposlenih, koji bi prosječno mogao iznositi 3,5 miliona, javila je Hina.

U Njemačkoj je, prema podacima za januar, otvoreno oko milion novih radnih mjesta. Najtraženiji su i dalje inženjeri, posebice strojarstva, ali njemačkom tržištu rada trenutno nedostaje i trgovaca, skladištara i vozača teretnih vozila.