Posao
64

BiH prva u regionu po broju nezaposlenih mladih ljudi

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nezaposlenost među mladima u Bosni i Hercegovini iznosi 57,9 posto i najviša je u regionu, navodi se u Redovnom ekonomskom izvještaju za jugoistočnu Evropu zemalja SEE6, koji je danas predstavljen u Uredu Svjetske banke za BiH.

"Stopa nezaposlenosti je zabrinjavajuća, jer mnogo mladih napušta zemlju u potrazi za poslom, a najviše idu u Evropu. Bosna i Hercegovina se nalazi u samom vrhu svjetske liste po nezaposlenosti", rekao je Abebe Adugna, glavni ekonomist SB-a za BiH, Kosovo i Albaniju.

Kada je riječ o ostalim zemljama SEE6, Makedonija se nalazi odmah iza BiH po stopi nezaposlenosti mladih koja iznosi 53 posto, zatim Srbija sa 51,2 posto, Crna Gora sa 43,7 posto i Albanija sa 23,6 posto. Stopa nezaposlenosti u 2012. godini bila je najniža u Albaniji, 15 posto, a najviša u Makedoniji 31,2 posto.

Adugna je dodao da je za poboljšanje stanja u zemljama SEE6, BiH, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, BJR Makedoniji i Srbiji potrebno poboljšati sprovođenje ugovora, izdavanja građevinskih dozvola i podsticanje preduzetništva, ukloniti demotivacione faktore i prepreke za rad, preći na izvozno orijentisani model rasta, smanjiti deficit, zaduženost i zaostale neizmirene obaveze.

Javni dug je povećan, dok je fiskalni prostor u Crnoj Gori, Albaniji i Srbiji iscrpljen. U 2012. godini najveća stopa javnog duga bila je u Srbiji, preko 60 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a najniža na Kosovu, manje od 10 posto BDP-a, dok je u BiH iznosila preko 40 posto BDP-a.

Izvještaj predviđa slab oporavak za ovih šest zemalja jugoistočne Evrope, iako je vođen oporavkom u proizvodnji energije i poljoprivredi. U odnosu na prvi kvartal 2012. godine, u istom periodu 2013. godine obim proizvodnje energije porastao je za 66,3 posto u Crnoj Gori, dok Srbija sa 8,6 posto, BiH sa 7,7 posto i Makedonija sa 3,8 posto nisu zabilježile veliki rast.

Ipak, sve privrede idu uzlaznom putanjom, dok najveća privreda regiona Srbija vodi oporavak regije, navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ekonomista Svjetske banke za BiH Sandra Hlivnjak kazala je da se BiH po stopi nezaposlenosti nalazi iznad prosjeka u regionu sa stopom nezaposlenosti od 28 posto. Ona je dodala da se ni kreditni rejting Bosne i Hercegovine kod agencija za kreditni rejting Moody's i Standard and Poor's (S&P) nije promijenio u odnosu na prethodne godine, te izrazila nadu da će oporavak, iako slab, uticati na podizanje kreditnog rejtinga BiH u narednom periodu.

Voditeljica ureda za BiH i Crnu Goru Anabela Abreu pojasnila je kako se izvještaj u velikoj mjeri bavi zapošljavanjem.

"Velika je stopa nezaposlenosti u regiji, ali i BiH, a posebno među mladima. Da bi se otvorila radna mjesta, potrebno je sprovesti reforme, a za to je potrebna politička volja. No, ni političari ne mogu sami to napraviti, jer je i njima potrebna podrška civilnog društva. Građani su glasači i što su bolje informisani, mogu pružiti bolju podršku za donošenje reformi", poručila je Abreu.

Prema navodima iz izvještaja očekuje se da će, iako su globalni ekonomski i finansijski uslovi nastavili da se popravljaju, eurozona i u toku 2013. godine ostati u recesiji. Adugna je naglasio kako bi zemlje SEE6 trebale sprovesti program reformi, koje podrazumijevaju nastavak procesa fiskalne konsolidacije, osiguranje održivog finansijskog sektora, poboljšavanje investicione klime, te povećavanje stepena fleksibilnosti propisa koji se odnose na tržište rada.